Et av budskapene i det nye bildespillet En takk til deg, Pappa, er at noen må løfte og bære den kvenske kulturen dersom den skal overleve. Ihana! har produsert bildespillet for Halti kvenkultursenter IKS og Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto.

Det skriver Halti kvenkultursenter og Norske Kveners Forbund i en pressemelding til Framtid i Nord. Bildespillet skal brukes i Halti kvenkultursenters og Norske Kveners Forbunds revitaliserings- og formidlingsarbeid.

Vil formidle kunnskap

I bildespillet blir publikum kjent med unge Kristin Haslund Salo fra Nordreisa, hennes far Steinar Salo og deres kvenske røtter fra Manndalen. Filmen tar for seg kvendrakta som identitetsmarkør. Bildespillet er tilgjengelig på YouTube.

– Formålet er blant annet å formidle kunnskap om kvenene og vise fram kvendrakta på en helt ny måte. Det er begrenset hva man får med i en film på seks og et halvt minutt, men vi er veldig fornøyd med resultatet Inger Birkelund og ihana! as har fått til, sier Pål Vegard Eriksen, daglig leder på Halti kvenkultursenter IKS.

Visning på Spinnvill Rokkefestival

Bildespillet ble første gang vist på Spinnvill Rokkefestival i Kåfjord. Der var Kristin Haslund Salo tilstede for å delta i en mannekengoppvisning med kvendrakta.

– Det var en ypperlig anledning. Vi er veldig glade for at Spinnvill Rokkefestival ønsket å inkludere det kvenske i sitt opplegg, sier Eriksen.

Generalsekretær i Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto, Ivar Johnsen, håper filmen kan bidra til at flere får øynene opp for kvendrakta.

– Vi har ikke markedsført kvendrakta på denne måten tidligere og vi håper dette kan resultere i at flere i framtiden, særlig unge, ønsker å vise sin kvenske identitet på den måten Kristin gjør.

– Vi trenger flere som løfter og bærer, avslutter Johnsen.

Kristin Haslund Salo. Foto: Pål Vegard Eriksen