Utstilling om lyngshest kommer til Manndalen

Fredag åpner utstillinga "Lyngshestfortellinger" i Manndalen.

NORDNORSK HESTERASE: Lyngshesten stammer fra Nord-Norge og en av de tre norske hesterasene. Lyngshesten har et allsidig bruksområde og kan brukes til kjøring, turridning og konkurranser. Den er også en god familiehest, og kan bære både barn og voksne.  Foto: ARKIV

kultur

Utstillinga settes opp på samtidsmuseet på Senter for nordlige folk. Den er produsert i samarbeid mellom Lyngshestlandet og Nord-Troms museum, og er tidligere vist i Nordreisa, Lyngen og Kvænangen.

– Nå kommer Lyngshestfortellinger hjem til Kåfjord som har vært avgjørende for hesterasens overlevelse. Uten Manndalen er det lite sannsynlig at rasen hadde overlevd fram til vår tid, opplyser Kristin Mellem, formidler ved Nord-Troms museum, i en e-post til Framtid i Nord.

Musikk og servering

Birgit D. Nielsen v/Lyngshestlandet og forfatter Elling Vatne skal holde foredrag på utstillingsåpninga. Det blir også spesialkomponert musikk og kvensk tradisjonsmusikk av Øystein Fredriksen og Kristin Mellem.

Utstillinga blir åpnet av Kåfjord-ordfører Svein O. Leiros og det vil være enkel servering.

LES MER OM LYNGSHESTEN:


BEDEKNINGSTALLENE FOR LYNGSHESTEN SYNKER IGJEN

– Det er kjempeskummelt og det finnes bare én løsning

I 2018 er det ventet omtrent 80 lyngshestføll, men for å bevare rasen må en ha 200 føll hvert år.