Feedback/iTromsø: Filmen, som tar oss med tilbake til Troms i 1943 med Thomas Gullestad i hovedrollen som Jan Baalsrud, har vært populær. Ikke bare blant befolkningen i Tromsø, den har også blitt en stor suksess på landsbasis.

– Stort

Jensen kan fortelle at totalt 425.239 publikummere så filmen på kino. 30.000 av disse så den i Tromsø. Den nest mest sette filmen på kino så langt i år er «Avengers: Infinity War» med et besøkstall på 341.190.

– For oss på kinoen er dette stort og det betyr mye. Dette var en film vi gledet oss veldig til å se og vi skjønte at den kom til å bli en stor suksess, sier Jensen.

I Tromsø har «Den 12. mann» blant annet passert filmer som «Kautokeinoopprøret» og «Titanic» på listen over mest sette kinofilmer. Det at filmen har lokal tilknytning kan være en av grunnene til at den var så populær. Handlingen i filmen er basert på en hendelse som for mange av innbyggerne i og rundt Tromsø står veldig sterkt.

Godt år for norsk film

I tillegg til at «Den 12. mann» ble en stor kinosuksess, ble det første halvåret i år det beste for norsk kino på ti år. Ifølge Film & Kino ble det solgt 5.493.200 billetter i årets seks første måneder. Sist tallene for kinobesøk var så høye var i 2009 da «Max-manus» var det store trekkplasteret på kino.

I tillegg til «Den 12. mann har også de norske filmene «Norske byggeklosser» og «Utøya 22. juli» stått for en stor del av publikumstallene. De to sistnevnte var henholdsvis den tredje og den syvende mest sette kinofilmen i første halvår.

Administrerende direktør i Film & Kino, Guttorm Petterson, sier det kan se ut som dette blir et toppår for norsk film.

– Når vi i tillegg vet at det blant annet kommer en ny «Karsten og Petra»-film i august, selveste «Skjelvet» 31. august, «Månelyst i Flåklypa» 21. september, «Mordene i Kongo» i oktober og «Sonja» til jul, ser dette ut til å bli et toppår for norsk film.