Ukens matspalte:

Sausete og smaksrikt selskap til sommerens grillmat

Hva ville grilling være uten god saus eller dressing? En tørr og trist affære, spør dere meg.

GRESK: Kyllingsouvlaki (greske grillspyd) passer utmerket godt sammen med deg klassiske yoghurt- og agurkdressingen tzatziki. Tzatziki er svært legg å lage, og den er mulig å få akkurat like god som i Hellas om du bruker rett type yoghurt.   Foto: Christer Pedersen

kultur

ITROMSØ: Derfor vil jeg i ukas matspalte presentere tilbehør som vil løfte hva du enn måtte putte på grillristen.

Vi lager en klassisk gresk kremete tzatziki, en lekker provençalsk rouille, og et hot og lekkert grillsmør.

Tzatziki

1 agurk

2 ts salt

2–3 fedd hvitløk

3–4 dl gresk yoghurt

1 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

6–8 svarte oliven med stein

Tørket oregano


Rasp agurken grovt på et rivejern. Legg i en skål og strø over saltet. Etter en halvtime presser du ut så mye vann du klarer og legger agurkraspet i en annen skål der du blander inn yoghurt, sitronsaft og olivenolje.

La stå og hvile en liten stund i kjøleskap slik at sausen «setter seg».

Like før servering kan du risle over litt olivenolje, strø over tørket oregano og dekorere med oliven.


Plankekjøring på grillen

Å grille fisk på planke er en både enkel og smart måte å få god grillsmak på, samtidig som du beskytter det sarte fiskekjøttet.

 

Rouille

2 ss lunkent vann

1 ts hvitvinseddik

2 eggeplommer

2–3 hvitløkfedd

0,5 g safran

1/2 ts flaksalt

1,5 dl solsikkeolje

1,5 dl olivenolje

2 skiver loff uten skorpe

1 kokt eggeplomme

3–4 ss finhakket persille

Sort pepper

PROVENÇALSK: Den klassiske hvitløks- og safransausen rouille passer veldig godt sammen med alle typer grillet fisk. Den passer også godt som selskap til grillede grønnsaker. 

 

Bløtlegg brødet i vannet. Bland knust hvitløk, rå eggeplommer, eddik, safran og salt i en skål. Visp inn olje dråpe for dråpe i starten – og litt raskere etter hvert. Det er viktig at eggene emulgerer med oljen slik at sausen ikke skjærer seg. Jeg bruker 50/50 solsikke- og olivenolje – smaken blir litt mildere da.

Når du har en tjukk og kremete majones blander du inn loffsmuler, kokt eggeplomme, samt persille. Krydre med pepper.


Ukens matspalte:

Knepen og lekker «mini-ravioli» med kjøtt- og grønnsaksfyll

Ukas matrett kan takke et lekent rumpe-klaps for sin tilblivelse.

 

Grillsmør

1/4 kg smør

4–5 fedd hvitløk

1–2 rød chili

1–2 ss nøytral olje

1–2 ss sitronsaft

Salt (og ev. persille)


GRILLSMØR: Et godt grillsmør forhøyer smaken på enhver grillbiff. En klassisk entrecôte trives derfor meget godt sammen med et pisket smør med chili og hvitløk. 

 

La smøret bli romtemperert før du bruker en kraftig visp til å piske smøret godt.

Bland smøret med hvitløk- og chiliblandingen.

Legg smøret på smørpapir som du lager en «pølse» av. Legg i fryseren i et kvarter før servering. Skjær i skiver og topp grillet kjøtt eller kylling.

Vel bekomme!