Spinnvill interesse for ull

Tradisjon tro gikk årets "Spinnvill Rokkefestival" av staben på Birtavarre samfunnshus i helga.

Tove Skolseg og Eirik Bruvik i Spinnvilt AS 

kultur

Det er 6. gang det noe spesielle arrangementet avholdes i Kåfjord, og festivalen er et samarbeidsprosjekt mellom Kåfjord frivilligsentral, husflidslagene i Kåfjord samt fylkeskonsulenten for Troms Husflidslag.

I år var det Ella Halvorsen fra Storslett, som til slutt kunne dra hjem med seieren og hovedpremien - en flott ny rokk.

Det kom noe uventet i følge mesterspinneren. Det er nemlig ikke første gang Halvorsen vinner.

Også i fjor gikk hun av med seieren i konkurransen, og fikk med seg en rokk hos arrangørene.

- Jeg hadde trodd jeg skulle få en andre-tredje plass, sånn at jeg skulle få noe annet. Vinner jeg flere nå må jeg bygge på huset, og kanskje lage et eget spinnerom, ler hun og forteller at hun må vurdere å ta en pause neste år.

Vant igjen

Selv om hun nå har fått en ekstra rokk - vil nok også denne bli tatt i bruk.

- Jeg spinner til vanlig, så rokken jeg har er i flittig bruk. Men noen hardtrening før konkurransene, det driver jeg ikke på med, humrer hun.

- Det er en pensjonistjobb og konkurransen er bare på gøy, så det er sikkert litt tilfeldigheter at jeg har vunnet to ganger på rad, forteller Halvorsen.

Reisaværingen vant konkurransen med en tråd som målte 13 meter.

Økende interesse

Spinnvill Rokkekonkurranse er likevel mer enn bare hvem som kan spinne lengst tråd.

Også flere kurs og seminar blir holdt i løpet av helga.

To av de som holdt et slikt kurs var tekstilkunstnerne Eirik Bruvik og Tove Skolseg fra Lillehammer.

Ekteparet eier og driver virksomheten Spinnvilt AS, og formidler utstyr, materialer og andre varer som benyttes til spinning og veving - i tillegg til kursvirksomhet om tekstile håndverksfag.

- Vi fikk en henvendelse herfra for noen år siden, hvor det egentlig startet med at de kjøpte hovedpremien. De ønsket også litt avslag, så det endte opp med at vi ble å sponse arrangementet i stedet, sier Bruvik.

- Vi synes det er et sjarmerende arrangement. I tillegg har vi faktisk veldig mange kunder i Troms og Finnmark, så det er på en måte en hilsen tilbake fra oss, fortsetter han.

Bruvik forteller at virksomheten deres selger rokker over hele landet, og han kan bekrefte at spinneinteressen er sterkt økende.

- Det er gjerne strikkere som finner ut at de kan gjøre noe ut av å lage sitt eget plagg. Noen synes spinning er beroligende, og andre igjen synes det er veldig morsomt, sier han.