Riddus litteraturprogram

Samiske skatter tas frem i Riddu Riddus litteraturprogram.
kultur

Publikum på Riddu Riddu kan i år ta del i et urfolks litteraturprogram av de sjeldne. Dette som et samarbeid mellom Riddu Riddu, Troms fylkesbibliotek og Kåfjord kommunes bibliotektjeneste.

Programmet består av dagsaktuelle foredrag, spennende forfattermøter og flere familieforestillinger i det flotte og nye biblioteket i kjelleren på Senter for nordlige folk, samt i den samiske bokbussen. Her kan publikum blant annet møte forfatterne Karen Anne Buljo, Frank A. Jenssen, Marry A. Somby, Rawdna Carita Eira og Inger Reberg.

Setter spor

En av perlene på programmet er forestillingen Sadji, som er inspirert av to kunstneres møte med den samiske multikunstneren Nils Aslak Valkeapää sitt arbeid. Sadji er nordsamisk og betyr spor/å sette merke etter noe. Bak forestillinga står Ann Christin Nordberg, scenekunstner sammen med Asbjørn Unor Forsørget, billedkunstner og performanceartist. Det vil også arrangeres et eget miniseminar om Nils Aslak Valkeapää sitt arbeid med utgangspunkt i poesi, litteratur og musikk.

Inga Juuso – 40 år som artist

Gjennom sine 40 år som joiker har Inga Juuso vært en viktig kulturbærer og stitråkker. I festivalbiblioteket kan du møte henne og høre andre fortelle om betydningen av hennes mangfoldige arbeid. Mette Brantzeg vil snakke om Juuso som skuespiller. Harald Gaski forteller om musikeren og joikeren, mens NRK Sapmi vil lede en samtale med jubilanten om hennes arbeid gjennom disse årene. Og som seg hør og bør får joikedronningens høre sin egen joik fremført av Ánte Mihkkal Gaup. Fredag kl 15.30-17.00

Hivshu – Historiefortellinger fra Grønland

Historiefortelling er en viktig tradisjon for urfolk over hele verden. Hivshu er trommesanger og forteller fra nordvest Grønland. Hans folk har sterke tradisjoner innen jakt og tradisjonelle sanger og berettelser. Bli kjent med hans historier fredag kl 14.00-15.00

Anders Larsen – 100 års markering

I år er det 100 år siden den første samiske romanen ble utgitt Bæivve-Alggo. Anders Larsen var glødende engasjert i politisk og kulturelt arbeid for å øke den samiske selvrespekten og i arbeidet med å forhindre at det samiske språket og kulturen skulle gå til grunne. En svært viktig forfatter i den sjøsamiske historien. Harald Gaski og Ivar Bjørklund samtaler om Larsens første roman Bæie-Alggo i festivalbiblioteket fredag kl 12-13.00FULLSTENDIG PROGRAM FOR FESTIVALBIBLIOTEKET/BOKBUSSEN:

Torsdag 12. juli:

12.00-13.00 Foredrag om multikunstneren Valkeapää. Festivalbiblioteket

13.30 Forestilling: Sadji. Gymsalen på skolen

15.30 Forestilling Barnefestivalen: Ábifruvva - Havfruen Karen Anna Buljo, samisk/norsk språk. Nisga`a Longhouse

17.00-18.00: Eventyrstund: Áfruvva/ Havfruen av Karen Anne Buljo. Astrid Solhaug og Aud Tåga leser på samisk/norsk. Tilrettelagt for hørselshemmede. (Bokbussen)Fredag 13. juli:

12.00-13.00 Samtale om Anders Larsen og kortromanen Beaiveálgu. Festivalbiblioteket

14.00-15.00 Fortellinger fra Grønland ved Hivsu/ Årets nordlige folk. Alle aldre. Festivalbiblioteket

15.30-17.00 Samtale om og med joikedronning gjennom 40 år, Inga Juuso Festivalbiblioteket

17.00-18.00: Nieidagorzi/ Pikefossen av Karen Anne Buljo. Astrid Solhaug og Aud Tåga leser på samisk/norsk. Tilrettelagt for hørselshemmede. (Bokbussen)Lørdag 14. juli:

10.00-20.00: Festivalbiblioteket åpent

11.00 Familieforestilling: Ammul og den blå kusinen Mary Somby/Lara Stinnerbom. Nisga`a Longhouse.

12.00-13.00 Bokprat: Aud Tåga i samtale med Frank A. Jenssen. Festivalbiblioteket

14.00-15.00 Forfattermøte: Rawdna Carita Eira. Festivalbiblioteket

17.00-18.00: Eventyrstund: Premiere/bokslipp: Katta og reven av Inger Reberg. Barnebok fra 2. verdenskrig i Manndalen. Aud Tåga leser. Tilrettelagt for hørselshemmede. (Bokbussen)Søndag 15.juli:

10.00-15.00: Festivalbiblioteket åpent