Historisk plateslipp

Lørdag var det duket for plateslipp for de første kvenske platene fra Troms.

MINIKONSERT: 7 av i alt 19 unger som var med på innspillingen var samlet på Halti i Nordreisa lørdag formiddag for å holde minikonsert 

kultur

I oktober i år sang barn og unge fra Nord-Troms inn plata "Toivo" og kvensk sanggruppe spilte inn plata "Muisto". Lørdag ble den endelig gitt ut. Det ble markert med minikonserter med smakebiter fra begge platene og juleverksted. 

- Dette gjør vi for å få dokumentert de kvenske sangene. Veldig mange av de gamle kvenske sangene holder på å dø ut og da er det viktig å få de på lydbånd. Slik får vi musikken til å leve videre, sier språkmedarbeider ved Halti Kvenkultursenter og leder for kvensk sanggruppe, Tove Reibo. 

- Det er også viktig at vi får introdusert de unge for musikken og får de i gang med kvensk kultur, fortsetter hun.

- Gøy!

Barna som har vært med på å synge inn plate har vært med på å synge under Baaski-dagene i de forskjellige kommunene i Nord-Troms. Mens barna perler julepynt og klipper julelenke kan de fortelle at de har likt det å spille inn plate.

- Det var gøy! sier Ramona Heitmann Knutsen (8).

- Jeg var litt nervøs først, men det gikk bra, sier storesøster Benedicte (10).

Første gang

Dette er de første kvenske platene som noen sinne har blitt laget i Troms.

- Jeg tror faktisk det bare har blitt gitt ut to kvenske plater tidligere, så disse vil ha doblet antallet kvenske plater, smiler daglig leder ved Halti Kvenkultursenter, Lisa Vangen.

Vangen er strålende fornøyd med resultatet. Hun kan fortelle at det har kommet mer enn bare to plater ut av dette prosjektet.

- Ungene har blitt samlet fra flere forskjellige kommuner og se på det nå, de sitter sammen og leker som de gode vennene de har blitt, sier hun.

De fleste tekstene på platene er på kvensk. Det er ikke bare gamle kvenske sanger. Tre sanger på platen "Toivo" er vinnersanger fra musikklassen i kvenidol.