Først ut er den finsk-samiske rapperen Ailu Valle (27).

Gjennom politiske tekster og enestående vokalteknikk har han gjort seg bemerket med sin protest mot det vestlige samfunnets levemåte.

- Ailu Valle er en meget spennende artist, som sparker kapitalismen midt i trynet. At han har valgt sitt morsmål fremfor finsk og engelsk gjør han til en naturlig booking for språkåret, sier festivalleder Kirsti Lervoll.

Etablert og mystisk

Elin Kåven (34) er fra Karasjok, og ga ut sitt andre album for knappe 4 måneder siden.

Kåven er en unik artist som man kan trekke paralleller til for eksempel Kate Bush - damer med en indre stemme og et budskap med kompromissløs styrke.

Det er Kåvens aller første opptreden på Riddu Riddu i år, noe hun er begeistret for.

- Endelig er Riddu Riddu-scenen min. Riddu Riddu er en av de kuleste og mest interessante festivaler jeg vet om, og mange har spurt meg om hvorfor jeg ikke har spilt der før. Jeg gleder meg som en unge, uttrykker hun.

Sapmis superveteraner

Spør en hvilken som helst person fra Kautokeino om hva som er deres favorittband, og de aller fleste vil svare Sancuari.

- Sancuari er et band svært mange i alle aldre har et forhold til, og de gangene jeg har sett dem spille på påskefestivalen har jeg sett ett band som publikum i Kautokeino forguder. På Riddu håper vi at Sancuari kan ta publikum med storm, og joikehanda vil garantert være i full sving mens Sancuari står på scenen, sier festivallederen.

Den finsk-samiske rapperen Ailu Valle.