Festivalleder for Havnnes Kulturfestival, Marius Johansen, fortviler over fergeproblemene. Her er han fotografert under festivalen i 2009. Foto: Cecilie Hoe

Etter at ferga som skulle frakte festivaldeltakere fra Rotsund til Havnnes torsdag morgen fikk tekniske problemer, kunne festivalleder Marius Johansen først melde om at de ville sette reservefartøy i drift.

Torsdag ettermiddag ble det imidlertid klart at ferga som er tatt i bruk ikke kan frakte med seg biler over til Havnnes, da bilferga har blitt bygd om til et servicefartøy.

Nødløsninger på plass

- Det er fortvilende det som har skjedd. Vi trodde alt var i orden med reservefartøyet, men ti minutter før ferga ankom Rotsund fikk vi en telefon fra Sjøfartsdirektoratet om at ferga ikke er godkjent for å ta med biler, sier Johansen.

Han kan fortelle at festivalledelsen nå jobber med å få på plass en ny ferge som også kan frakte kjøretøy, altså biler, bobiler og campingvogner over til festivalcampen.

- Vi jobbet på spreng for å få til en ny løsning, og har vært i kontakt med Torghatten som skal sende en ny ferge nordover. Den vil imidlertid tidligst være på plass fredag morgen, forklarer Johansen.

For alle de som dermed ikke kommer seg over til Havnnes med bil i kveld, har festivalledelsen fått til en reserveløsning.

- Ferga vi har her nå kan frakte passasjerer, så de som ønsker det kan ta inn på campingen på Rotsund til i morgen, og så vil vi sørge for skyss til og fra fergeleiet samt båt til Havnnes og tilbake i kveld for de som ønsker det. Det er også mulig å ta med seg tingene sine samt telt over til Havnnes i kveld og så hente bilen i morgen, påpeker Johansen.

Konsertene går som normalt

Han skjønner godt at folk synes situasjonen er fortvilende, men påpeker at det er lite de får gjort med saken i kveld.

- Det er bare å beklage, men vi gjør så godt vi kan. Vi kunne rett og slett ikke forutsett at ting skulle bli slik, legger festivallederen til.

Litt flaks opp i det hele har imidlertid Havnnes Kulturfestival hatt. Lydteamet sin bil med alt av teknisk utstyr kom seg over til Havnnes før festivalledelsen fikk beskjed om at den nye ferga ikke var skikket for frakte biler. Dermed vil alle konsertene gfå som normalt i kveld, selv om det blir litt forsinkelser til å begynne med.

For de som tross problemer planlegger å få med seg kveldens konserter, kan det være lurt å tenke på å ta med seg kontanter for å komme seg med ferga. Der er det nemlig ikke mulig å betale med kort, noe som betyr at det kun er kontanter som godtas som betalingsmiddel.

Ikke alle synes imidlertid at dette var en levelig løsning. Etter å ha stått i lang bilkø for å komme seg over til Havnnes, valgte mange å kjøre hjem torsdag ettermiddag.

Ordnet seg likvel

Klokken 20 torsdag kveld fikk Framtid i Nord beskjed om at bilferga som streiket tidligere i dag nå er i drift igjen. Dermed kan festivaldeltakerne som ønsker det likevel få med seg bilen sin over til Havnnes allerede i kveld.

Dermed går det nå én bilferge samt en ferge som kun frakter personer fra Rotsund til Havnnes. I morgen er i tillegg bilferga Vengsøya på plass. Da vil det dermed gå to bilferger over til festivalcampen på Havnnes.