Denne uken slapp sanger og låtskriver Jorid Eidissen (tidligere Fagertun) fra Nordreisa ut sin nyeste singel.

«Enda litt igjen» er hennes tredje i katalogen og handler om farens demenssykdom.

– Budskapet er at man må ta vare på de gode øyeblikkene, leve i nuet og være i lag. Og så er det mange som kanskje synes det er ubehagelig eller ikke vet hvordan man skal snakke med noen som har demens, men ikke trekk deg unna, ikke vær redd for å snakke med de som har demens, sier Jorid på telefon fra Alta, hvor hun bor og jobber som lærer.

Hør sangen her:

Musikk betyr mye

Jorid, som har hatt interesse for musikk helt siden barndommen, er kjent for mange fra sin fartstid i korps og som sanger i både Mollis og Generasjonskoret i Kåfjord.

Hun forteller at hun har selv fått erfare hvor viktig musikk er for personer med demens og alzheimer:

– Det har alltid betydd mye for meg og pappa. Jeg ser at det enda betyr mye, og det å sette seg ned og synge i lag, det hjelper veldig på. Det hjelper mot uro og skaper en trygghet.

– Da jeg var 20 år jobbet jeg på demensavdelingen på Sonjatun, da brukte mamma å si: «Bare sett deg ned og syng med dem». Og det gjorde jeg, og da så man hvor mye det har å si. Det er veldig fint, sier hun.

Foreløpig kun en hobby

«Enda litt igjen» er produsert av Kjetil Linnes, kjent fra The Norwegian Beatles. Den norske pianisten Nils Anders Mortensen står for strykearrangementet i låten.

Tekst og melodi er det Eidissen selv som står for. Men til tross for hennes nye singel, forblir musikken kun en meningsfull hobby:

– Jeg jobber 100 prosent som lærer, så det her er kun på si. Men for min del er det å kunne få lov til å være kreativ og lage ting, det er min motivasjon.

– Og så er det fint å sette rammer på kunstverket, at man tar vare på det man har laget. Men jeg har ingen planer om turné og musikerliv, humrer hun.

– Det blir litt synging i Alta på diverse arrangement. Men jeg har ingen planer om turné og musikerliv, forteller Eidissen. Foto: Bernhard Hienerwadel

Takk til frivilligheten

Til tross for at demens er en alvorlig sykdom, ønsket ikke Jorid at sangen skulle reflektere det:

– Jeg ville ikke at sangen skulle være mørk og dyster, for det er samtidig så mye fint.

Og tilbakemeldingene har så langt ikke latt vente på seg.

– Det er litt overveldende hvor mange som kjenner seg igjen i det jeg har laget og setter pris på det. Det er jeg veldig takknemlig for, for det betyr mye for meg.

Som pårørende til noen med demens, har Jorid også fått erfare hvor viktig frivilligheten er:

– Jeg har veldig lyst til å takke det frivilligheten gjør for demens i Nordreisa. Og da tenker jeg på demensforeningen og Røde Kors, de står virkelig på med syng med oss, påtår og alle tilbudene som er. Det setter jeg stor pris på.

Coveret til «Enda litt igjen».