Denne saken ble først publisert 31. mars 2022, men blir nå åpnet for alle som en del av Framtid i Nords julekalender.

Inne i bokbussen står Kåfjords yngste forfatter og fortelle første- og andreklassinger om bøkene sine – det med selvsikkerhet og karisma, selv om alle barna er fra en annen skole en forfatteren selv.

Hans Bernhard Pedersen på åtte år var nemlig tirsdag på en rundtur med bokbussen til Kåfjords skoler for å forteller om bøkene han har laget.

Selv om han bare går i tredje klasse, har han allerede laget tre bøker med illustrasjoner.

Og «forlaget» er mamma.

Første og andre klasse på Olderdalen skole fikk møte Hans Bernhard (t.h.). Foto: Are Bergset Elvestad

– I dag har jeg sittet framme i bokbussen! Vi har vært i Manndalen på skolen der – egentlig alle skolene i Kåfjord, forteller forfatteren.

Inspirert av favorittboka

Men mest spennende var det på Indre Kåfjord skole. Der fikk han forteller om bøkene til elvene han selv går på skole med.

– Jeg har laget tre bøker helt selv. Det begynte når jeg var syv, forteller han og løper til en av bokhyllene for å hente favorittboken hans.

Det er en av bøkene i bokserien Gutta i trehuset, som handler om to forfattere.

Hans Bernhard sammen med biblioteksjef Arne Steinnes inne i bokbussen. Foto: Are Bergset Elvestad

Allerede har Hans Bernhard startet på sin fjerde bok. Denne gangen har han med seg kompisen Willy som medforfatter.

– Jeg har laget bøkene på mamma sitt fotobokprogram, men først skrev jeg de ned på papir, sier han og legger til:

– Jeg skal bli verdensberømt!

Superkreativ

Med seg på bokbussturnéen har han hatt med seg mor Anita Monsen Pedersen, som forteller om en sønn som er så kreativ at de må «hente» han ut til vår verden.

– Han er jo superkreativ! Lever mer i fantasiverden enn i vår egen, forteller hun.

Også baksiden av bøkene er underholdende å lese. Foto: Are Bergset Elvestad

Forfatterkarrieren til sønnen startet i fjor sommer. Da skrev han mye for hånd, men en dag spurte han om hvordan man får skall på bøkene.

– Da bestilte vi de som fotobøker, bare med tekst i stedet for bilder. Så lurte han på om de kom på bokbussen, og da var det ikke verre enn å spørre Arne om hva som skal til.

Arne Steinnes er biblioteksjef i Kåfjord kommune.

– Det har vært veldig lærerikt å ha med Hans Bernhard. Jeg har jo aldri møtt en så ung forfatter i de 23 årene jeg har jobbet her, sier Steinnes.

– Han har en tekst som lever i boka. Teksten er kreativ, bruker foto og tegninger og er produsert på alle nivåer. Det er en sjeldenhet i dag, selv hos voksne forfattere,.

Han forteller at elevene som de har besøkt har blitt inspirert av Hans Bernhard.

– Det har vært interessant å se og høre hvordan barna har reagert når de møter en forfatter på samme alder. Dette er jo et klassisk eksempel på en som leser og blir inspirert av det til å lage bok selv og utvikle kreativiteten sin.

Arne Steinnes, biblioteksjef i Kåfjord kommune, hadde med seg kommunens yngste forfatter i bokbussen. Foto: Are Bergset Elvestad

På strak arm

Fra en av lærerne på Olderdalen skole ble han utfordret å lese fra bøkene selv.

Det tok han på strak arm.

– Det ble enda sterke når han leste fra egen bok selv, og fin finale på dagen.

– Han tok utfordringen på strak arm, det var ingen tvil, legger Anita til.

Og før biblioteksjefen klarte å hente fram den tredje og siste boken for å avslutte seansen, sa Hans Bernhard at den skulle han lese selv.

– Vi så da vi var på hans skole at medelevene var solte av å gå i samme klasse som han. Han fikk lang applaus fra de, sier Steinnes.

Kan bli hva som helst

Hans Bernhard selv er ganske fornøyd med å være kommunens yngste forfatter. Selv sier han at det er greit om andre unge også blir det – så lenge de er litt eldre enn han.

Flere bøker fremover blir det nok av den unge forfatteren, men selv sier han at han kan bli hva som helst.

– Når dette begynte å eskalere sa jeg at han ikke måtte være redd for at han måtte bli forfatter når han blir voksen. Men nå har han fått prøvd det, så gjør han som han vil fremover, sier moren.

Kåfjord bibliotek har nå kjøpt tre eksemplarer av Hans Bernhards bøker. Foto: Are Bergset Elvestad