MENINGER:

Helsepolitiske skrivebordsreformer

Våren har ikke akkurat vært noen parademarsj for regjeringens ulike helsepolitiske påfunn, skriver Tove Karoline Knutsen i Helse-og omsorgskomiteen (AP) på Stortinget.

Tove Karoline Knutsen i Helse-og omsorgskomiteen (AP) på Stortinget.  Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

meninger

Sommeren er her, og helseminister Bent Høie har tatt en velfortjent ferie. Det kan han trenge. Våren har ikke akkurat vært noen parademarsj for regjeringens ulike helsepolitiske påfunn. Den mye omtalte privatiseringsreformen «fritt behandlingsvalg» har nærmest kollapset før den har begynt. Tallene viser at kun 194 pasienter har benyttet ordningen, til tross for at helseministeren før valget lovte at den skulle fjerne alle køer og overflødiggjøre helseforsikringer. Det har definitivt ikke slått til, snarere ser vi det motsatte.

Regjeringens skjønnmaling av egen innsats for kortere «helsekøer» fikk et skudd for baugen da tidsskriftet Dagens Medisin tidligere i vår avdekket at svært mange sykehuspasienter står på interne lister som ikke kan gjenfinnes i offentlige statistikker. Dette gjør at ventetidstallene bør tolkes med stor forsiktighet - noe regjeringen har valgt å overse fullstendig.

Helseminister Bent Høie har rett og slett signalisert at han ikke bryr seg om de motforestillinger som både sykehusene selv og opposisjonen på Stortinget kommer med.

"Statlig finansiering"

I helseministerens feriefravær har hans mange våpendragere vært i sving. En av de mest iherdige er FrPs Bård Hoksrud, som med stor patos forsvarer den mislykkede prøveordningen med såkalt «statlig finansiering» av eldreomsorgen.

24 kommuner meldte seg på forsøket i første omgang, men etterhvert ble det klart at reformen slett ikke holdt det den lovet. Den ene kommunen etter den andre har trukket seg - mange av dem styrt av Høyre og FrP.

Faller som et korthus

Kommunene har nemlig funnet ut at man vil tape store summer på opplegget og at reformen vil kreve et omfattende kommunalt byråkrati. Narvik, Lenvik, Tønsberg og Trøgstad er bare noen av de kommunene som har kastet kortene. Den største borgerlig styrte kommunen i landet, Stavanger, sa nei allerede i utgangspunktet.

- Vi kommer til å tape flere hundre millioner på dette forsøket, sa leder i levekårsutvalget Kåre Reiten fra Høyre - og ble støttet av FrP. Når høsten kommer er kun seks kommuner igjen i forsøket med statlig styring av kommunal eldreomsorg. Totalt skivebom, med andre ord.

Det pinlige er at FrPs Bård Hoksrud skylder på Arbeiderpartiet for at reformen havarerer. Ifølge Hoksrud har de rødgrønne av ideologiske grunner satt seg på bakbeina for å stoppe regjeringens angivelig djerve plan. Men sannheten er at det er like mange borgerlig styrte kommuner, med FrP i ledelsen, som har frasagt seg deltakelse i opplegget. Bård Hoksruds argumentasjon faller med andre ord sammen som et korthus.

Hvor er Høyre i dette bildet, kan man spørre? Hvorfor tillater det største regjeringspartiet at FrP tvinger fram en kostbar og fullstendig feilslått reform, som bare skaper frustrasjon og ekstra byråkrati? Høyre viser nok en gang at man viker unna og lar FrPs mange udugelige innfall styre politikken.