MENINGER:

Bosted skal ikke avgjøre mattilbudet for eldre

Hvor en bor skal ikke avgjøre om en får god og næringsrik mat når en mottar pleie- og omsorgstjenester, skriver Tove Karoline Knutsen i Helse-og omsorgskomiteen (Ap) og Eirin Sund i Kommunal- og forvaltningskomiteen (Ap) på Stortinget.

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / SCANPIX 

Tove Karoline Knutsen.  Foto: Christer Pedersen

meninger

Opptil 60 prosent av eldre som mottar pleie- og omsorgstjenester er enten underernærte eller i risikosonen for å bli det, viser en rapport fra Helsedirektoratet. Det gjør dem sykere og svakere enn de egentlig hadde trengt å være.

Eldre mennesker har ofte nedsatt matlyst, eller opplever at maten ikke smaker like godt lenger. Det kan skyldes medisiner, sykdom, immobilitet eller tannhelse. Fristende mat som lukter godt og som kan spises i det tempoet man selv ønsker, er viktig for oss alle. Enda viktigere blir det når vi har nedsatt matlyst eller får vanskeligheter med å spise, som mange eldre opplever.

Krav til god matkultur

I en undersøkelse som Forbrukerrådet gjennomførte i 200 kommuner over hele landet i fjor, kom det fram at enkelte kommuner bruker fire ganger så mye penger på mat til de eldre enn andre. Undersøkelsen finner ingen sammenheng mellom kommunestørrelse og variasjonen i pengebruk. Mange kommuner og flere sykehjem er kjempeflinke på dette, men det er også altfor mange eldre som får dårlig, lite appetittlig mat og kald mat.

Arbeiderpartiet fremmet derfor i vår et forslag i Stortinget for å få en nasjonal satsning på eldre og ernæring, der det må stilles krav til alle kommuner om å ha god matkultur i eldreomsorgen. Regjeringspartiene stemte dessverre mot dette.

Om du skal få velsmakende og næringsrik mat når du blir gammel eller syk, kan ikke være tilfeldig og avhengig hvor du bor.

Derfor vil Arbeiderpartiet vil ha et nasjonalt løft for god ernæring i eldreomsorgen, der kostholdsveiledere og retningslinjer blir tatt i bruk av alle landets kommuner.