MENINGER:

Hvor mange glass tåler barnet ditt?

Alt for mange barn opplever at julegleden drukner i foreldrenes alkoholbruk.
meninger

I desember har vi i AV-OG-TIL opplevd et engasjement uten sidestykke når det kommer til temaet jul, barn og alkohol.

Da vi publiserte en film om 10 år gamle «Malin» som teller hvor mange enheter alkohol pappa drikker på julaften eksploderte det i sosiale medier. Så langt har mer enn 20 000 nordmenn delt historien på Facebook. Det er vi glade for. 

«Rett bak navlen gjør det vondest»

Handlingen i filmen er basert på en sann historie, som ble fortalt til meg av en kvinne som i dag er voksen.  Da jenta var liten var hun vant til at pappa drakk litt for mye på julekvelden. Forventningene om hva som lå under treet var fraværende.

I stedet handlet alt om når pappa ville forandre seg. Hun jobbet hardt for å oversikt over pappas drikking.

Slik skildrer hun julaften: «Fem glass går bra, om han bare venter litt nå. Ikke drikker for raskt, da går det kanskje bra. Jeg følger med, men det begynner å gjøre vondt. Rett bak navlen gjør det vondest.»

Ønsket om sengetøy

Vi får nå mange henvendelser fra voksne som sier at de har hatt det akkurat sånn som «Malin». Det gjør oss både trist og opprørt. En voksen dame skriver:

«Det kunne vært meg. Bortsett fra at begge mine foreldre drakk. Hvert år pleide jeg å ønske meg pysj og sengetøy til jul – mamma syntes det var en "koselig tradisjon", men sannheten var at jeg da kunne gå og legge meg tidlig under påskudd av å prøve ut de nye tingene mine. Så fort gaveåpningen var ferdig løp jeg opp i andre etasje der jeg la på nytt sengetøy og la meg. Vanligvis ble jeg vekket av bråk etter noen timer, når de fulle foreldrene mine skulle legge seg.»

En klar oppfordring

Vi tror at årsaken til at så mange blir rørt av «Malins» historie er nettopp at de kjenner seg igjen i sitasjonen.

Som voksen vil ikke «Malin» definere faren som alkoholiker. Hun tror at han bare ikke forstod at han forandret seg – at han ikke hadde reflektert over hvordan barna opplevde ham.

Han var aldri direkte slem mot henne. Bare annerledes. Ubehagelig. Og litt skummel.

Akkurat nå er det mange små som bekymrer seg over at mamma eller pappa kommer til å drikke for mye i julen. Noen av dem bor kanskje i nabolaget ditt, eller er innom deg i romjula. Grip inn hvis du ser barn som sliter og vis at du bryr deg.

AV-OG-TIL har en klar oppfordring før jul: Tenk over hvor mye du drikker, så barna slipper.