De fleste kommunene har levert regnskapet for 2016. Det viser et stort overskudd, og er det beste resultatet i dette århundre.

I Troms har over halvparten av kommunene levert årsregnskapet, og som i resten av landet leveres det overskudd. Kommunene har selv levert en god jobb, men også rammebetingelse har vært svært gode. Inntektene har økt adskillig mer enn budsjettert. Spesielt blir skatteinntektene, integreringstilskuddet og lav rente nevnt som viktige faktorer i denne sammenheng.

Fylkestinget i Troms er fornøyd med at kommunene gis et godt økonomisk handlingsrom, og som kan medføre at innbyggerne får et godt tjenestetilbud ute i sine kommuner. Fylkestinget håper denne positive utviklingen vil vedvare, og at regjeringen med samarbeidspartiene vil fortsette å gi kommunene gode rammebetingelser på samme nivå som i 2016.

Milliarder til Nord-Norge

Signalene om flere viktige samferdselsprosjekt i Nord-Norge gir grunn til optimisme. Det meldes om bygging av sårt tiltrengt infrastruktur, fjerning av flaskehalser og rekordbevillinger til vedlikeholdsetterslep. Regjeringen og samarbeidspartiene melder om enighet om en ramme på 1000 milliarder kroner over 12 år. Investeringene til Nord-Norge er økt til rekordhøye 21 prosent.

Dette innebærer oppstart av den 150 km lange Hålogalandsveien med 8,7 milliarder for å binde sammen den mest befolkningstette regionen i nord bedre, og sikre transport av eksportvarer for næringslivet. Prosjektet er det største i Statens Vegvesen region nords historie. E6 Kvænangsfjellet, den største flaskehalsen mellom Finnmark og Troms, vil løses og sette en stopper for 340 kilometer omvei ved stenging. Igjen sikrer man samhandling i en naturlig region, samtidig som man sikrer næringslivets interesser.E8 i Ramfjord får en fremtidsrettet løsning, og i tillegg starter KVU for Tindtunell og Ullsfjordforbindelse. Rassikringsmidlene vil utgjøre 12 milliarder på riksveg og 12 milliarder på fylkesveger. Dette er en dobling fra 2012. Fylkestinget ser med optimisme på at det legges til rette for vekst og sysselsetting gjennom den investeringsrammen, og er godt fornøyd med de nevnte tiltakene. En sterk samferdselssatsing er en forutsetning for videre utvikling i nord, og har forventninger til ytterligere satsing når hele NTP legges frem.

Med en styrket kommuneøkonomi og tidenes satsing på infrastruktur ser Fylkestinget i Troms lyst på fremtiden.