Regjeringen og Per Sandberg forslår å fjerne hele pliktsystemet. Selskaper som eier torsketrålere er i dag underlagt et pliktsystem. Systemet krever at trålerne plikter å tilby fangsten sin for salg til lokale aktører i fiskeindustrien (tilbudsplikten). Industribedriftene på land har en egen plikt om at de må bearbeide fisken de kjøper (bearbeidingsplikten). I tillegg plikter de store selskapene som har torsketråltillatelse å opprettholde aktivitet ved enkelte av industrianleggene sine (aktivitetsplikten), for å sikre sysselsetting og aktivitet langs kysten.

Denne saken handler om knefall for kapitalsterke redere på bekostning av fiskeindustriarbeidsplasser langs kysten. For oss i Nord-Norge handler saken om to viktige forhold som innebærer en stor kursendring i fiskeripolitikken som vi er uenig i.

1. Det ene er å oppheve pliktsystemet som pålegger om lag halvparten av trålerflåten å oppfylle visse plikter for å kunne drive fiske.

2. Det andre handler om å tilby lokalsamfunn det som oppfattes som «fjottpenger» som kompensasjon for helårlige arbeidsplasser.

Regjeringens sentraliseringsiver

Dette viser nok en gang regjeringens sentraliseringsiver. Forslaget om å fjerne hele pliktsystemet er et ran av kysten og vil få store konsekvenser for Nord-Norge, dette vil bidra til nedleggelser og en stor sentralisering.

Forslaget til Sandberg og regjeringen går ut på at dette pliktsystemet skal avvikles. Tilbudsplikten skal avvikles mot en såkalt «avkorting» på 20 prosent av verdien på aktivitetspliktige torskekvoter. Selskapene skal kunne kjøpe seg fri tilbudsplikten, det skal ifølge Sandberg kunne gi 100 millioner kroner til tiltak i samfunn som blir berørt.

Dette er småpenger og vil får store konsekvenser for kystsamfunnene i nord. Sandberg prioriterer noen få trålere framfor kystbefolkningen. De vil for småpenger få en evig rett til store fiskeressurser. Kompensasjonen er svært lav. Sandbergs plan minner om da Carl I. Hagen ville selge statoilfeltet i Nordsjøen.

Derfor er det viktig

Fisket skal fortsatt eies av det norske folk i fellesskap, og der fiskerettigheter fordeles av myndighetene og skal sikre verdiskaping langs kysten. Og nettopp derfor er det viktig å ha en regulering gjennom et pliktsystem

Senterpartiet er opptatt av å styrke kystflåten, og at fiskeriressursene skal bidra til økt aktivitet på landanlegg langs kysten

Vi er opptatt av hele Norge, og opptatt av at resursene som er lokalt skal komme kystsamfunnet og lokalsamfunnet til gode. Derfor vil en avvikling pliktsystemet slik Sandberg forslår få store konsekvenser for Nord-Norge.

Sandra Borch, 1. kandidat Troms Senterparti. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix