MENINGER:

En rettferdig «annerledesdag»

ILLUSTRASJONSFOTO.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

meninger

Vi trenger mer rettferdige regler for søndagshandel.

I 2016 opprettet regjeringen et utvalg som skulle se på reglene for søndags- og helligdagshandel – og eventuelt foreslå endringer. Utvalget la frem sin rapport denne uken, og nå er, ikke overraskende, debatten i gang – selv om de fleste nok har til gode å lese hva utvalget har foreslått.

Dagens system er ganske uoversiktlig. Noen butikker kan holde åpent på søndager og helligdager. Det gjelder kiosker og dagligvarebutikker under 100 m2, bensinstasjoner under 150 m2, butikker på campingplasser, butikker i områder som fylkesmannen har definert som typiske turiststeder, virksomheter som selger blomster og hageartikler, virksomheter som selger lokale husflids- og suvenirvarer og butikker på flyplasser. Ikke spesielt oversiktlig, og neppe heller særlig rettferdig.


Nordmenn brukte 50 milliarder før jul

Oslo (NTB): Fra 1. til 24. desember la norske forbrukere igjen 50 milliarder kroner i butikkene. Summen tilsvarer at hver person brukte 9.800 kroner på julehandelen.

 

Som om ikke dette blir kaotisk nok kan vi alle e-handle på søndager, de store hagesentrene utvider stadig sitt vareutvalg og fylkesmennene har ulike oppfatninger om hva som er typiske turiststeder. I tillegg benytter mange som bor langs grensen til Sverige ofte søndagen til storinnkjøp på den andre siden av grensen.

Høyre har ikke konkludert i denne saken, men vi skal bidra til et regelverk som er ryddig, oversiktlig og mer rettferdig.

Opprydding det viktigste

Mange av utvalgets forslag er konstruktive, ikke først og fremst liberaliserende. Ett av forslagene er at alle frittstående butikker under 150 m2 skal kunne holde åpent. Det betyr at alle større butikker må holde stengt. Der mange butikker i dag har åpent fra kl. 10.00-21.00 på søndager, foreslår utvalget å begrense åpningstiden til tidsrommet 13.00-19.00. Det vil bidra til at butikkene først åpner etter kirketiden, og totalt sett har åpent færre timer enn i dag.

Når det gjelder hvor mange ansatte som får mulighet til å jobbe på søndager vil de nye forslagene kun føre til mindre endringer. Noen flere mindre butikker vil sikkert velge å holde åpent, mens mange ansatte som i dag arbeider på de store hagesentrene får fri på søndagen.

Et viktig element i debatten handler om å sørge for likere konkurransevilkår. Vi trenger regler som er enklere for forbrukerne å forholde seg til og som ta hensyn til de ansattes arbeidssituasjon.

Søndagen skal fortsatt kunne være en annerledesdag enten man går i kirken eller gjør helt andre ting. Jeg er opptatt av alle disse aspektene, og det er fullt mulig å bevare søndagen som en felles fridag for de fleste, samtidig som vi åpner for en begrenset varehandel – på en bedre måte enn i dag.