FRAMTID I NORD MENER:

Vondt har blitt så uendelig mye verre

Det er beint ut tragisk å se hva som avdekkes i norske, politiske partier om dagen. Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet har sitt å stri med, takket være elendige håndtering av tre ulike, men også like, saker.

Dette er altså ikke en utfordring, men et seriøst kjempeproblem.

meninger

Giske, Tonning Riise og Leirstein har det til felles at de ikke vet hva en grense er. De har det til felles at de ikke har forstått hva man faktisk kan tillate seg. Problemet er at det ikke er det som er problemet.


Kvinner marsjerer mot Trump over hele verden

Folk over hele verden deltok søndag i marsjer mot USAs president Donald Trump og for kvinners rettigheter.

 

Problemet er ikke at Trond Giske, Ulf Leirstein og Kristian Tonning Riise ikke har gangsyn. Problemet ligger aller mest i at deres respektive partier ikke har hatt mot og vett nok til å si stopp for lenge siden. Ulf Leirstein sendte ikke sine famøse e-poster i går, og det er lenge siden Tonning Riise ikke fikk være alene sammen med ungdommer.

Partiene har visst, men ikke handlet. Og der ligger den aller største skammen. Og dette er altså ikke en utfordring, men et seriøst kjempeproblem.


– Metoo er en global gave, ikke en gapestokk

– Metoo er en global gave som må brukes riktig. Ingen heksejakt eller gapestokk, men en tsunami av historier om trakassering, sier Sigrid Bonde Tusvik.

 

Det er selvsagt grenser for hvor retrospektiv Metoo-kampanjen skal få være. På 1960-tallet var så godt som alle mannfolk noen riktige sjåvinister, uten at vi i dag skal skrive om historiebøkene om norske politikere. Likefullt; når det er en uskrevet regel at lederen for et norsk ungdomsparti ikke kan være alene med ungdommer, se da bør varselklokkene få folk på beina.

At de tre nevnte mennene har sitt å stri med med tanke på hva som er akseptabel oppførsel er hevet over en hver tvil, noe de tre også i større og mindre grad har erkjent. Derfor er det strengt tatt ikke de fokuset skal være på nå.


SV-lederen: – Partiene har sviktet i å gjøre politikken trygg for jenter

– Politiske partier har et ekstra ansvar for å sikre at de er trygge møteplasser. Der har mange partier sviktet, sier fungerende SV-leder Kirsti Bergstø.

 

Fokuset nå må være på hva norske partier gjør med varslingssaker i framtida. At de blir tatt på alvor, framfor å bli feid under tepper og dyner. For sakene vil komme. Det vil alltid dukke opp mennesker som mister fokus, som blendes av sin egen storhet og som utnytter sin makt og stilling.

Det er da vi må vite at de som våger å varsle, blir tatt på alvor.


Solberg tar selvkritikk om varsler-håndtering

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg vet ikke hvorfor håndteringen av varsler har sviktet. Hun sier også at hun har sagt ting hun skulle ønske var usagt.