Tirsdag besluttet Sylvi Listhaug å gå av. Hensynet til partiet og regjeringen veide tyngst, sa Listhaug. De som imidlertid trodde det var en slukøret minister som kom for å melde sin avgang, de tok ettertrykkelig feil. Listhaug hamret løs på sine motstandere, og visste til fulle at hun egentlig ikke mente sine mange unnskyldninger i Stortingssalen, sist uke.

Listhaug valgte offerrollen. Hun kalte Støre uegnet, kalte KrF et parti “helt uten ryggrad” og Stortinget for en barnehage. Dette er polemikk vi har unngått i Norge, men de som tror at dette er tilfeldige utspill, har ikke fulgt spesielt med i norsk politikk de siste årene. Den durkdrevne informasjonsrådgiveren vet utmerket godt hva hun gjør. Og det hun bedriver, er politikk a la Donald Trump.

Donald Trump er president blant annet fordi han mener den amerikanske kongressen og hele USA består og ledes av en elite med politikere som kun tenker på seg selv. Han har, tross at han selv er politiker, bygget deler av sin politikk på å forakte kolleger og snakke dem ned. Denne taktikken har fungert i USA, og nå fungerer den tydeligvis stadig bedre her på berget.

Her i Troms har flere politikere gitt sin uforbeholdne støtte til innlegget Listhaug til sist slettet - og tilsynelatende unnskyldte. Anni Skogman i Tromsø uttalte til media at det var galt at Listhaug måtte gå, kun på grunn av en melding på Facebook.

Facebook er det aller kraftigste mediet i dag, større enn VG og NRK. Listhaug følges av 150.000 personer på Facebook. Å anse en melding på dette mediet som en bagatell, er som å hevde at knølhval er en uvesentlig mort uten særlig betydning. Når du har 150.000 følgere der, da er meldingene dine betydningsfulle. Det viser også de mange støtteerklæringene, som for øvrig Listhaug selv takket for på Facebook.

Det som skjer nå kan virke å være et veiskille i norsk politikk. Når en stortingsrepresentant bruker slike ord om vårt øverste politiske organ, da vitner det om at vi er i ferd med å få amerikanske tilstander. Mye er «great over there», men dette er verken great eller greit.