DEBATT:

Heis flagget og gjør det som vi aldri har gjort annet!

«At Nord-Troms nok en gang havner i nasjonale mediers søkelys på grunn av en sak som handler om at vi synes det er heller vanskelig å si at alle er like velkommen er, ja, mer enn litt flaut».

Rakel Lund Heggelund.   Foto: Privat

meninger

Det er med stor frustrasjon jeg leser oversiktene i Framtid i Nord og mer nasjonale medier om at flere kommuner i Nord-Troms kanskje ikke ønsker å flagge på Nord-Troms Pride 6. juni.

At Framtid i Nord selvfølgelig skriver om det er både viktig og bra, men at Nord-Troms nok en gang havner i nasjonale mediers søkelys på grunn av en sak som handler om at vi synes det er heller vanskelig å si at alle er like velkommen er, ja, mer enn litt flaut. Kan vi ikke heller få dem til å trykke saker om at det er fin natur og stor gjestfrihet her og at alle burde tilbringe Norgesferien sin på et av verdens vakreste steder?Men ja, jeg synes det er en oppriktig god grunn til å tenne på alle pluggene når flere kommuner finner det for utfordrende å forsvare at man skal heise regnbueflagget på 6.juni – dagen vi i Nord-Troms for aller første gang skal ha et offentlig Pride-arrangement.

Skal vi, i vår region, virkelig finne det for vanskelig å argumentere for å heise til værs et symbol som viser at vi stiller oss rakrygget bak verdiene om frihet, likestilling, mangfold og fellesskap?

Vi? Vi som har flere hundre år med tradisjoner med å kjempe og sloss. Vi som har en merittliste lang som en nordnorsk vinter over kampene der vi vi har bretta opp ermene og gått på med heva hodet. Vi har slåss for å lov til å være dem vi er, bære kulturen og klærne våre med stolthet, snakke det språket vi og forfedrene våre snakket, holde på særegne og viktige tradisjoner og ja, i det hele tatt få lov til å bo og jobbe her.


Meninger:

Just do it!

Helge Ytterøy L’orange, lederen i åpne Høyre, kommer med en oppfordring til politikerne i Nord-Troms.


Vi har snakka fornorskninga, nazityskerne, søringer og politikere som aldri har vært utenfor Ring 3 midt imot og bedt dem ryke en viss plass. Det har gjort oss sterk. Vi står han av. Vi gir oss aldri. Uansett om det aldri blir hverken sommer eller Nord-Norgesbane.

Ifølge Nord-Troms Pride arbeider de aktivt med «å fremme kjærlighet i alle former og farger fordi de ønsker et åpent samfunn med plass til alle, uavhengig av rase, kjønn eller seksuell legning». Vanskelig å være uenig i det, spør du meg. Nord-Troms Pride vil at «alle kommuner i Nord–Troms skal være gode å bo i, uansett hvem man er og hvem man elsker». Hua di må være både veldig snøtung og ganske langt ned på nesen om du ikke klarer å lese den setningen uten å samtidig nikke bekreftende.


Nordreisa heiser Pride-flagget: – En merkedag

Kommunestyret i Nordreisa har vedtatt å flagge 6. juni.


Nord-Troms består av mangfold. Både når det gjelder kultur, natur, språk, næring, historie og ikke minst mennesker. Vi vet at vi er forskjellige og vi respekterer hverandre for det. Det er en viktig det av vår identitet. Likevel så kjenner vi så altfor godt følelsen av hvordan det er å stå utenfor, ikke bli godtatt og presset om konformitet. Derfor mener jeg at vi bør være de første til å lett og enkelt inkludere andre som blir holdt utenfor. For det er det dette i bunn og grunn handler om – inkludering. Nå kan vi vise at vi forstår at det nå det gjelder å virkelig få fart på den flaggstanga utenfor rådhuset. Og det haster, for det er nå har vi muligheten!

Jeg vil avslutte med å si at jeg håper at jeg skrev dette for seint. At samtidig som jeg brukte tid på å rable dette ned, så stemte våre lokalpolitikere for at det skal flagges i over hele Nord-Troms den 6.juni likevel. At frihet, likestilling, mangfold og fellesskapet vant fram og jeg som vanlig var for snarsint og igjen har kasta bort viktig tid jeg egentlig skulle bruke på å gjøre noe annet.


Skjervøy sa ja til Pride-flagging

SV/Rødt sitt forslag om å flagge med Pride-flagget 6. juni fikk flertall i dagens kommunestyre.


Innlegget ble mottatt før kommunestyret i Skjervøy tirsdag sa ja til Pride-flagging. Kun i Kåfjord gjenstår avgjørelsen.