VEL MENT

Hvorfor er sterke kvinner så farlige?

Mitt bilde av Hadia Tajik er av en sterk kvinne, med sterke, godt begrunnede meninger.
REIDAR EILERTSEN-WASSNES
  • Bosted: Burfjord
  • Alder: 48
  • Yrke: Geolog
  • Sivilstatus: Gift, tre barn
  • Skriver helst om mennesket og naturen
meninger

«Fargevalg og positur leder tankene mot 50 Shades og Grey», «Bildet minner om franske Boudoir-fotografier». Da Hadia Tajik tidligere i høst ga ut boken «Frihet – En personlig og politisk historie», var det slike kommentarer hun møtte.

En velskrevet, og noe uvanlig politikerbok, som ikke forholder seg til de klassiske formkravene for politikere, men er mer en historie om Norge i dag, båret av personlige og politiske analyser. En bok som henvender seg til oss alminnelige borgere som er opptatte av hvordan det går med landet vårt.

Det som altså får mest oppmerksomhet er bokens omslagsbilde. Ett bilde som, ifølge Fakultetsdirektør Karoline Holmboe Høibo i en kronikk, ikke bare ødelegger for Hadia Tajik selv, men også for alle unge kvinner som ønsker å drive med politikk. Dette fordi bildet angivelig er bygd opp av sensuelle fakter, fra den grå betongbakgrunnen, den grønne heldekkende feminine dressen, beinstillingen og ikke minst blikket.

Alt lagt opp for å trigge eldre menn i maktposisjoners seksualiserte blikk på unge kvinnelige kolleger. Bare for å ha det sagt en gang for alle; problemet med seksuell trakassering er MENN, ikke hvordan kvinnene kler seg.

Mitt bilde av Hadia Tajik er av en sterk kvinne, med sterke, godt begrunnede meninger. En kvinne som bør støttes opp, ikke brytes ned. Hadia Tajik representerer en stadig voksende gruppe kvinner som viser sine sterke meninger i samfunnsdebatten. Felles for disse er at de skaper frykt, hos oss menn så vel som andre kvinner. Det som da er påfallende er hvordan de angripes, for det er ikke deres meninger som får motsvar, nei det er deres utseende og væremåte. Som i Hadias tilfelle; klesvalg, positur, fønet hår, gravidemage, blikk.

I andre tilfeller møtes kvinnen med verbale angrep av nedrigste sort, med mål om å skremme kvinnen fra å uttrykke sine meninger. Og hva kan så unge kvinner lære av dette? Sier som Hadia; «Veldig lite om bildet. Ganske mye om den dobbeltmoral og kryssende forventninger kvinner i dag møter, selv i Norge». Kvinners handlingsrom bestemmes ikke av kritikerne som ber deg følge spillereglene, men heller av kunnskap om og en sterk vilje til ikke alltid å avfinne seg med gjeldende spilleregler.

Personlig er jeg nærmest omringet av kvinner med sterke meninger, fra min mor på 84 år, to søstre (avstår fra å gjengi alder), kone og to døtre. Det å vokse opp med sterke kvinner rundt seg er både godt og frustrerende, men veldig lærerikt. Disse sterke kvinnene er gode kvinner, med sterkt ønske om det beste for de rundt seg, familien og venner. Og jeg føler meg privilegert av å ha vokst opp med disse kvinnene, som jeg helt oppriktig mener har gjort meg til et bedre menneske, en bedre mann.

Ikke minst er jeg veldig stolt av de jeg bor under samme tak med. En steintøff kone som jobber hardt til det beste for familien, står frem i partiet, kommunestyret og ellers med sine meninger. Og ikke minst to småjenter med noen ganger frustrerende sterke, og etter hvert vel begrunnede meninger.

Mitt ønske for fremtiden er mine to døtre skal slippe eldre menn i maktposisjons seksualiserte blikk, unge menn med forkvaklet kvinnesyn og ikke minst kvinnepolitiet. For om det ikke er vanskelig nok å leve opp til egne forventninger til seg selv i næringslivet, organisasjonslivet og familielivet, så er det altså nok av menn, og kvinner som vil ha sine meninger om ens meninger, oppførsel, væremåte og klesstil. Og det i hovedsak i negativ tone.

Mitt ønske er at småjentene fortsatt tør å være like bestemte fremover, som da de sto i klesbutikken og sa at det er slutt på rosa og søt; nå! er det militært og kult som gjelder. Mitt ønske er småjentene skal slippe å bli kalt hore, eller andre nedsettende karakteristikker, bare fordi de står for sine meninger, er sterke og ikke følger spillereglene eller menns ønsker.

Til oss menn og kvinner; Ikke frykt sterke kvinner, støtt opp om dem, støtt opp om alle kvinner. Enhver kvinners veivalg i det å være kvinne, er det kvinnen selv som tar. Likestilling er å være den du er, og å bli tatt alvorlig.