FRAMTID I NORD MENER:

Nå gjelder det som aldri før

«At man handler på nett er så, men å kaste blår i øynene på butikkens ansatte ved å bruke forretningene kun som prøverom, det er i overkant frekt.»

Men et ørlite gangsår hadde ikke vært å forakte.

meninger

Denne uke la den eneste rene skobutikken i Nord-Troms ned drifta. Kun to år etter at nye eiere overtok butikken, ser Reidar Josefsen det ikke lengre likt å holde åpent. Årsaken er blant annet at mange velger nett til å handle. I følge eieren er mange kun innom butikken for å prøve skoene fysisk, før de senere går hjem og handler på nett.

Nå skal vi ikke ønske andre mennesker vondt, men et ørlite gnagsår som straff hadde ikke vært å forakte. At man handler på nett er så, men å kaste blår i øynene på butikkens ansatte ved å bruke forretningene kun som prøverom, det er i overkant frekt.

Vi står ved inngangen til den mest spennende julehandelen noensinne. Aldri før har vel butikkeiere og -ansatte gått den viktigste måneden mer spent i møte. Og det er neppe den gode kilinga i magen de kjenner på.

Spørsmålet er nemlig hvor mange som kommer ut av 2020 med tilværelsen i behold. Hva gjør koronaen med kundenes lyst til fysisk handling i butikk? Spørsmålet er mest sannsynlig ikke om, men hvor inderlig mye forretningene går tilbake i forhold til desember og julehandlen 2019.

Det er å håpe at innbyggerne i Nord-Troms gjør så mye av handelen de kan lokalt. Nord-Troms har fortsatt ingen intern smitte. Holder man avstand og god håndhygiene, er det tryggere å handle lokalt enn i gigantiske sild-i-tønne-senter i byene. Stadig flere lokale butikker tilbyr i tillegg hjemlevering, noe som trygger handlen ytterligere.

Alternativet er selvsagt internett eller kjøpesenter. Der er nokså sikkert prisene noe lavere, men legger til du kjøringa, maten og oppholdet går noks sikkert vinninga opp i spinninga. Og aller viktigst - du er med og sikrer at det er lys i de lokale butikkene også i januar, neste år.