Kjære lokalpolitikere i Skjervøy kommune, og spesielt dere som er folkevalgt til en plass i kommunestyret.

I Desember skal dere vedta budsjettet for 2023.

Vi i «aktiviteter for barn og ungdom på Skjervøy», (heretter betegnet som AFBU), ønsker å fortelle dere om hva AFBU har bidratt med til barn og ungdom på Skjervøy det siste året, og hva vi ønsker at dere skal bidra med.

AFBU er en frivillig organisasjon, registrert i Frivillighetsregisteret. AFBU har et mål om å etablere, opprettholde, og videreutvikle fritidstilbud for barn og ungdom på Skjervøy. AFBU`s tilbud drives og organiseres på frivillig basis, med en enorm støtte fra foreldre, foresatte, tanter, onkler, besteforeldre osv.

Det siste året har vi bidratt med en hel del.

Vi opprettet tidlig tilbudene «åpen hall», «åpent verksted» og «åpent musikkrom».

Midlene vi har brukt har vi fått ved å søke på ulike, eksterne, ordninger, samt Kultur- og aktivitetsmidlene til Skjervøy Kommune.

«Åpen hall» er et tilbud som er åpent hver Lørdag for trinnene 5.-7, og for ungdomsskolen. Barna og ungdommene kan komme når de vil, gå når de vil, og delta på de aktivitetene de ønsker. Vi har kjøpt en hel utstyr som blir mye brukt.

«Åpent verksted» gir et tilbud til de som ønsker å skru, lære seg å skru, lære seg å sveise mm.

«Åpent musikkrom» er et tilbud til de som liker å drive med musikk, spille instrumenter, spille i band mm.

Vi har i tillegg til dette; droneflyving, volleyball og bordtennis.

Disse aktivitetene har vært godt besøkt. Vi regner grovt med at rundt 100 barn og ungdom har benyttet seg av disse tilbudene ukentlig. Totalt har våre aktiviteter generert over 1000 dugnadstimer.

Vegar Ballovarre og Arnt Hugo Sørensen Foto: Anne Martine Brox-Antonsen

Hvis vi nøkternt setter opp en timepris på 200 kr pr dugnadstime, så har lokalsamfunnet drevet dugnad for 200.000kr for å gi tilbud til barn og ungdom.

Hva mer har vi bidratt til?

Vi åpnet frisbeegolfbane, tilgjengelig for alle som vil bruke. Vi har kjøpt inn frisbeer til utlån.

Sommeren/høsten 2021 hadde vi svært mange ulike, tidsbegrensede,  aktiviteter for barn og ungdom. Tur med rib, skyting på skytterbanen, AHLR med og uten hjertestarter, samarbeid med sjakklubben slik at de kunne tilby sommeraktiviteter, dronekurs mm

Som et ledd i en samarbeidsavtale har vi kjøpt inn utstyr til sjakklubben, vi har kjøpt inn keybord til «åpent musikkrom», som også benyttes av ungdomsskolen. Vi har kjøpt inn medieutstyr som er tilgjengelig til bruk for Skjervøy Barneskole på noen av deres prosjektarbeid.

Vi har kjøpt inn en del utstyr til «åpent verksted» som også er disponibelt for ungdomsskolen på dere aktiviteter. Vi har kjøpt inn fire bordtennisbord + utstyr til denne aktiviteten, vi har kjøpt inn mye forskjellig utstyr som skal bidra til økt aktivitet på våre tilbud. Vi har hatt en pizzakveld for alle brukerne av «åpen hall», vi har betalt svømmebillett til alle barn i 5.-7.trinn på en dag med «familiesvømming».

Rett før jul i 2020 sendte vi inn forslag til Skjervøy kommune om å opprette flere arbeidsplasser for ungdom. Vi fikk dessverre ikke svar på dette forslaget, men vi fikk ordnet dette. Sommeren 2020 hadde vi sommerjobb til over 20 ungdommer. Noen jobbet to uker, noen jobbet tre. Arbeidsplassene kjøpte vi hos lokale bedrifter. Bedriftene stilte med arbeidsplass og ansatte som kunne følge opp ungdommene, vi betalte lønnen. Midlene fikk vi gjennom Gjensidigestiftelsen. Totalt betalte vi ut over 180 000 kr i lønn til ungdommer som ikke hadde annen sommerjobb. Vi fikk direkte melding fra noen foreldre som fortalte om hvor stor betydning det var for hele familien at ungdommen fikk mulighet til å tjene sine egne penger. Vi ønsker også å sitere en av de som hadde ungdom i sommerjobb; «det er mye selvtillit å hente i en sommerjobb».

AFBU arrangerte i sommer en miniferie til Alta. Ungdommer som hadde lyst å være med på tur, sendte inn en søknad til oss. Heldigvis fikk vi plass til alle ungdommene som ønsket å være med på tur. Vi bodde på ei stor hytte, hvor ungdommene fikk bruke både jacuzzi, badstu og lavvo. Vi var i klatrepark, vi var på bowling, badeland mm. Denne turen var gratis for ungdommene å være med på. Denne turen ble en opplevelse for mange, og noen betegnet denne turen som «sommerens høydepunkt».

Med våre tilbud og aktiviteter har vi bidratt til at barn og unge kan ha aktivitetstilbud hvor de kan komme når de vil, gå når de vil, og gjøre det de vil. Det eneste som kreves av dem er at de oppfører seg, tar vare på hverandre og tar vare på utstyret.

Tiltakene har bidradd til økt inkludering, forebygging av utenforskap, økt sosialisering, økt fysisk aktivitet, bygging av vennskap på tvers av alder, kjønn og nasjonalitet.

Vi vet at våre lavterskeltilbud er noe barn og ungdom virkelig setter pris. Likevel er det noe de savner. De savner en fast møteplass. Gjerne en ungdomsklubb som har åpent flere ettermiddager i uken. En plass som tilbyr ulike aktiviteter. En plass med trygge voksne, hvor barn og ungdom kan komme å ta del i et fellesskap.

Vi ønsker svært sterkt å påpeke at vi opplever samarbeidet med kommunen, dets ansatte og ulike etater som svært godt. Alle vi kontakter ønsker å bidra etter beste evne. Utfordringen for de alle er at dere som i Desember -21 vedtok budsjettet for 2022, ikke fulgte opp lovnadene fra kommunevalget, om å «satse på ungdom».

Dessverre reduserte dere stillingen «Gode valg» med 50%, denne stillingen kunne vært en utmerket drivkraft for ungdommen. Vi er redd for at da dere tok bort halve stillingen, tok dere også bort det som kunne vært noe virkelig bra for ungdommen.

Vi håper at dere på det kommende budsjettet viser våre barn og unge at dere virkelig ønsker å satse på dem. Dette kan dere gjøre ved å innvilge penger slik at aktiviteter og tilbud kan opprettes, eventuelt opprettholdes. Våre dugnadstimer er sårbare. Ved en forankring i kommunen sikrer man videre drift om dugnaden skulle stoppe opp.

Vi trenger at dere nå klinker til, og lar budsjettet vise at dere tar barn og ungdom på alvor.

Dere kan vise en slik satsning på mange måter. Dere kan innvilge nok midler slik at det kan opprettes en kommunal ungdomsklubb. Dere kan sette av for eksempel 200.000 kroner som lag og foreninger kan søke på når de vil gjøre noe for ungdom. Dere kan sette av en sum penger lag og foreninger kan søke på hvis de ønsker å starte en ungdomsklubb. Aktivitetene kan fortsette slik som i dag, på flere ulike arenaer, men med et lokale som benyttes som samlingspunkt.

Uansett hva dere velger, så håper vi at dere velger noe som kommer barn og ungdom til gode.

Lykke til i desembermøtet.