Kjære fiskeri- og havbruksnæring. Fortøy båten og skalk slusene. This is shocking news. Sett deg ned, og hold deg fast: landbruksnæringen er ikke en av deres konkurrenter.

Jepp, det er helt sant. Helt utrolig. Hiver du etter pusten kanskje? Ble du litt svimmel?

Jeg studerer fiskeri- og havbruksvitenskap på Fiskerihøgskolen i Tromsø, og er første vara til en av landbrukets viktigste organisasjoner, Norsk Bonde- og Småbrukarlag (NBS). Jeg sitter med en fot innenfor hver næring, og jeg trives. Jeg står stødig. Faktisk har sjøsyken min blitt kurert siden jeg begynte studiene. Studiene er spennende, og det er varavervet mitt og. Tro det eller ei, jeg har faktisk tenkt å fortsette mitt engasjement for landbruket også når jeg sitter med en spennende jobb innen fiskeri eller havbruk.

For jeg ser ikke problemet. Kanskje er det noe uklart for de som står med begge bein godt planta nedi båten, men hør her: landbruksnæringen produserer ikke fisk. Vi driver ikke med kongekrabbe, kråkeboller eller blåskjell, og vi har ingen planer om å begynne med det heller. Whaat?! Jepp. Helt sant. Dere skal til og med få ha både torsk og laks for dere selv.

Jeg er en lettprovosert student. Når en av foreleserne ved Fiskerihøgskolen forteller meg og mine medstudenter at antibiotikaforbruket er ekstremt lavt pr kg fisk, spesielt sammenlignet med pr kg ettellerannettypekjøttprodukt, ja, da blir jeg irritert. Og litt forbanna. For det har seg nemlig slik at fisk og ettellerannettypekjøttprodukt produseres på helt forskjellige måter. Produksjonsform og produksjonsgrunnlag er vidt forskjellig. Kan ikke sammenlignes. Og skal ikke sammenlignes. Det har ingen hensikt.

Enda verre er det at fiskerinæringen vil kappe beina av landbruksnæringen til fordel for seg selv. Fiskeri, havbruk og landbruk er matproduksjon med ett felles formål: mette jordas befolkning. Du kommer aldri til å bytte ut fåret i fårikålen med laks, og vi blir aldri å bytte ut laksen i sushi med biff heller. Har du noen gang spist lutefisk uten bacon?

Kjære fiskeri- og havbruksnæring, tygg litt på denne: Hav og land, hand i hand.