Helse Nord rasler med sparekniven. Rehabiliteringstilbudet i Skibotn og Alta står i fare for å få kraftige kutt. Dette vil få store konsekvenser for pasienttilbudet i Nord Troms og hele Finnmark, og det vil få alvorlige konsekvenser for oss som jobber ved rehabiliteringssentrene. Fagmiljø og arbeidsplasser står i fare for å bli redusert til et minimum. Vi som fagorganisasjoner kan derfor ikke sitte stille i båten, vi vil og ha en stemme i debatten.

Før jul ble tildelingen av Helse Nords anbudskonkurranse innen spesialisert rehabilitering kunngjort. Helse Nord vil ta ned 25 prosent sammenlignet med tidligere avtale. Reduksjon vil gi et dårligere rehabiliteringstilbud til befolkningen i Nord- Troms og Finnmark, men reduksjon vil i tillegg ramme ansatte hardt.

Senteret ved Skibotn tilbyr rehabilitering innen hjerte, lunge og sykelig overvekt. Gjennom flere tiår har vi jobbet med å øke kompetansen hos helsepersonell. Arbeidsgiver har investert i formalkompetanse, og de fleste har en spesialkompetanse innenfor hjerte, lunge og sykelig overvekt. I tillegg har vi mange med viktig erfaringskompetanse.

Dagmar Miller, tillitsvalgt Fagforbundet ved Helsepartner Rehabilitering avdeling Skibotn. Foto: Torbjørn O. Karlsen

Rehabiliteringssenteret i Alta tilbyr rehabilitering ved hjerneslag, ortopedi, sanse, muskel og skjelett, overvekt og arbeidsrettet rehabilitering. Også her har ansatte god fagkompetanse og lang erfaring.

I vår region har vi en flerkulturell befolkning. Helsepersonell hos oss har språklig og kulturell kompetanse i møte med pasienter med samisk og annen etnisk minoritetsbakgrunn. Det vet vi er spesielt viktig i sårbare situasjoner.  Det å bli møtt av noen som kan morsmålet er et viktig ledd for å gi et godt helsetilbud til den samiske befolkningen.

Storfjord kommune er en distriktskommune og senteret ved Skibotn er en viktig kompetansearbeidsplass. Selv om Alta er definert som en bykommune er rehabiliteringssenteret viktig med tanke på nettopp dette med kompetansearbeidsplasser. Kompetansearbeidsplasser er et nødvendig virkemiddel for å få vekst i hele landet. Et nedtak av driften vil gjøre det mindre attraktivt for kvalifisert personale å bo og jobbe i kommunen. Det er alvorlig med tanke på den allerede negative befolkningsveksten vi har i hele fylket.

Vi har et godt omdømme. Pasientene opplever å bli møtt av ansatte med tverrfaglig og høy fagkompetanse innen sine felt. Vi har et godt tilrettelagt innemiljø med mulighet for mange typer aktivitet. Vi har uteområder omkranset av vakker natur som gir mulighet for aktivitet, mestring og gode opplevelser.

Mestring av kronisk sykdom er et satsningsområde hos helsemyndighetene. Vi legger derfor opp til at pasientgruppen hos oss skal lære seg å mestre sin sykdom, stå lengere i arbeid og forebygge ytterlige forverring og sykehusinnleggelser. Dette er et viktige elementer sett i et samfunnsøkonomisk perspektiv.

Ved å sentralisere rehabiliteringstilbudet frykter vi at enkelte vil takke nei til rehabilitering av den enkle grunn, at de ikke lenger har mulighet til å kombinere rehabilitering og hjemmesituasjon, når reiseveien blir lenger.

Helse Nord er en viktig samfunnsaktør og vi stiller oss bak ordførerne i Storfjord og Alta som i sitt debattinnlegg skriver «Sentraliser der dere må og desentraliser der dere kan». Dette mener vi at Helse Nord må ta hensyn til i sin vurdering av det totale helsetilbudet som skal gis til befolkningen i nord.

Derfor håper vi at vår kompetanse og erfaring fortsatt skal komme pasientene i Nord Troms og Finnmark til gode. Vår tilstedeværelse og våre naturgitte fortrinn vil derfor være det beste rehabiliteringstilbudet for befolkningen i nord, også i fremtiden.