Det er enkelte ting med det norske helsesystemet som er alledeles merkelig. Om du er på tur, nært eller fjernt, og du ramle og knekker foten, da blir du hentet, bragt til lege, undersøkt og reparert uten at det koster stort mer enn en mulig egenandel på undersøkelse og røntgen.

Går du derimot på trynet og knekker tanna, da må du klare deg selv. De fleste tar turen til tannlegen, og får fikset skaden, men for noen er det rett og slett en for stor kostand å bære.

Unge David Martinussen hadde ikke råd å be om hjelp da jekselen knakk. Med enorme smerter i kjeftamentet, ringte 26-åringen rundt til tannleger i Tromsø for å få hjelp, og nødvendig henstand på betalinga, men møtte liten velvilje. Det endte heldigvis med bistand fra mor, og dernest ei smertefri og grei tann, men det er helt tydelig at det norske helsesystemet har i alle fall ett hull som må fylles.

Torgeir Knag Fylkesnes i tror mange unnlater å gå til tannlegen fordi prisen de må betale i penger er høyere enn den de går rundt med i form av smerter. For enkelte handler det om å prioritere mellom tak over hodet og varme i ovnene, eller tette hull i tennene. Enkelte går derfor omkring med konstante smerter og bortgjemte smil.

Tannhelse bør være gratis. Deler av den må nok behovsprøves, men i bunn og grunn bør det å reparere knekte tenner, betente røtter og andre forhold som er prekært å ordne, være like gratis som det er mens vi er barn.

Noen vil naturligvis hevde at hull i tennene er selvforskyldt, at tannpleie kan forebygge og at snusere, røykere og bruspimpere bare må leve med at det koster å være kar. I så fall er veien kort til å starte med solide egenandeler på såkalte livsstilsykdommer og enkelte kreftformer.

I en tid der alt har blitt veldig mye dyrere, bør i alle fall noe kunne bli gratis. Det er i alle fall noe politikerne bør tygge på... Det norske helsesystemet har i alle fall ett hull som må fylles.