Hvorfor denne verbale beskytningen mot pianisten Troms Kraft?

Ikke skyt pianisten. Han utfører bare en spillejobb noen har bedt han utføre.

Foto: Are Bergset Elvestad

Så derfor spør jeg; – Hvorfor denne verbale beskytningen mot pianisten Troms Kraft (og Ymber) når de spiller musikkstykket som heter Mulighetsstudiet for vindkraft i Nord-Troms?

Det velkjente sitatet kan passe godt på situasjonen der motstanderne av vindkraft i Storfjord langer ut mot kraftselskapet som har sørget for «lys i husan» gjennom omtrent 75 år.

Selvsagt, – også jeg har vært fortvilt over Troms Kraft. Gudene skal vite. Jeg har betalt anleggsbidrag til summer det hinsidige og det urimelige for å få kraft og kabler til etablering. Og jeg har vært forbannet og fortvilt over hvor lite Storfjord kommune sitter igjen med av inntekter etter at vannkrafta fra fosser og fjell er produsert og levert ut fra Storfjord. Så har vel tidligere politikere ikke skjøttet sine oppgaver, – eller?

Jeg skal ikke gi noen vurderinger, for kanskje var det fortsatt dugnadsånden som rådet da kraftverket i nedslagsfeltet Skibotndalen ble bygget? Svært mange karakteristikker er gitt om navngitte politiske foregangsmenn i Storfjord. For ikke å snakke om da andelene (aksjene) i gamle Lyngen Kraftlag bare forsvant inn i Troms Fylkes Kraftforsyning uten vederlag til innskyterne. Jeg sitter fortsatt på dokumentet som viser 14 andeler kjøpt 1. desember

1955 for kapitalinnskudd til lys i husan. Fri tomtegrunn i tillegg til stolper og linjer. Joda, – i perioder har Storfjord kommune levd godt på kraftinntekter. Og i kommunepolitikken får vi jevnlig påfyll med viten om at Storfjord er i ei særstilling hva ekstra inntekter angår. Storfjord blir

betraktet som en rik kommune på grunn av fortsatt kraftinntekter som ekstra påfyll i en kommunal pengebinge som altfor ofte er nedtappet på lik linje med Lavvka og Rieppi.

Nå er det slik i den økonomiske verden; – at de som risikerer innsatsfaktor av kapital for å investere, alltid er de som får høste av overskudd i ettertid.

I den sammenhengen burde selvsagt naturen, vannet og krafta blitt lagt inn som en større innsatsfaktor i etableringssammenheng for elektrisk kraft, nærmest å sammenligne med et tingsinnskudd i et aksjeselskap. Den har en verdi som skal verdsettes etter vurdering til likeverdig aksjepost som pengeinnskudd.

Jeg ser at Storfjord får svært lite ut av kraftleveransen når vi sammenstiller dette opp mot aksjepostene til Tromsø kommune og fylket. Det fortelles at Storfjord kommune faktisk klarte å selge de få aksjene de hadde i et øyeblikk av ille tilredt økonomi for mange år siden.

Men så var det denne pianisten Troms Kraft som stadig blir pepret med verbale skudd. Troms Kraft gjør vel ikke annet enn jobben sin i øyeblikket? Si meg, – er det ikke slik at den pågående vindkraftbestillingen kommer fra Statnett og våre nasjonale politikere, – fra øverste leder statsministeren, regjeringen og stortinget?

Troms Kraft har som netteier og kraftprodusent forpliktelser i sin samfunnsoppgave. Og dagens bestilling fra staten Norge er å skaffe mer nett og mer kraft. Ikke minst det siste. At det finnes ulike politiske røster i vårt samfunn som ikke liker vindkraft, eller vannkraft, eller naturinngrep kan ikke Troms Kraft eller andre kraftselskaper hensynta som et hinder for å ivareta sin oppgave når de skal fortelle hva som er «på gang».

Pianisten Troms Kraft er smertelig klar over at verbale kraftsalver kommer når de setter seg på pianokrakken i samfunnshuset i Skibotn og andre lokaler i Nord-Troms og spiller opp låter som Hammerfossens brus eller Blowing in the wind.

Hvis du ikke liker musikken du hører fra pianisten må du sørge for at pianisten ikke får overlevert notearket fra komponisten. Da er det best å skyte verbalt på komponisten, for pianisten spiller etter noter skrevet i regjeringskvartalet og på stortinget.

Der har du adressen når du sier ifra at du ikke liker denne forferdelig umusikalske distonale musikken som pianisten TK for tida reiser rundt og spiller i Nord Troms.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no