Fjellfinnbakken – på eidet mellom Kjosen og Lyngseidet.

Det har i alle år vært ulike meninger om navnet på dette historiske og kulturelle stedet. I generasjoner var reindriftssamer fra Karesuando området i Lyngen om sommeren. De bygde opp gammer og lavvoer og hadde dette som boplass mens de passet og så etter reinen som var i Lyngsalpene i ytre Lyngen.

Det var et sterkt og godt samarbeid mellom svensk samene og bygdefolket. Blant annet fikk elevene ved skolen på Ørnes og i Oksvik fri den dagen samene kom med reinen. Det var en festdag der bygdefolket ønsket svensk samene velkommen.

Etter 2. verdenskrig var det mange cruiseanløp på Lyngseidet og da kjørte lyngsværingene turister opp til Fjellfinnbakken med hest og karjol og med bil. Dette var en god ekstra inntekt til lokale småbrukere. Cruiseanløpene varte helt til forsvaret stengte Lyngenfjorden for dette, under den kalde krigen på 60-tallet.

Kong Olav var på besøk i Lyngen og han ble også kjørt opp til Fjellfinnbakken for å hilse på svensk samene som var kledd i sin fineste stas.

Svensk samene måtte avvikle sin sommeraktivitet i Lyngen pga. nye bestemmelser vedr. reindrift av svenske samer i Lyngen. Det medførte at bygningene på Fjellfinnbakken ble revet og plassen holder i dag på å gro igjen av ungbjørk og kratt.

I 1997 ble det navnedebatt om Fjellfinnbakken, da Fjellfinnbakken ble foreslått og vedtatt som Lyngen sitt Fotefar i nord. Prosjektet fikk det intetsigende navnet Sommerboplassen, selv om alle lyngsværinger kalte da og nå plassen Fjellfinnbakken.

Lyngenløftet har som et av sine prosjekter å skape et kulturhistorisk senter på Fjellfinnbakken. Nå ble diskusjonen om navnet viktigere enn innholdet i prosjektet, som burde være en mye viktigere debatt.

Formannskapet i Lyngen vedtok i møtet 7.2. 23 å foreta en utredning av navnet Fjellfinnbakken. I kommunestyrets sak 7/23 ble dette stadfestet at man må ha en utredning om navnet.

I kommunestyret den 26. april fattet kommunestyret et enstemmig vedtak om å reise navnesak for Bakkan og at det samiske navnet på området Fjellfinnbakken skal være Muotkkecoorru eller Muotedearbmi. Det samiske navnet brukes i arbeidet med prosjektet, markedsføring og skilting.

Lyngen Pensjonistparti er svært skuffet over forslaget BAKKAN. Navnet Bakkan er et intetsigende navn som sier ingenting. Bakkan har vi alle steder i Lyngen. Omtrent all innmark og enger i Lyngen har bakker og skråninger.

Det foreslåtte samiske navnet på Fjellfinnbakken hadde selv ordfører Dan Håvard Johnsen problemer å uttale i kommunestyremøtet den 26. april.

NEI – la den kulturhistoriske plassen ha det navnet som alle har brukt i generasjoner av Lyngsværinger og andre – nemlig Fjellfinnbakken.

LPP har fulgt debatten om endringer av navn i litterære verk av blant annet Astrid Lindgren og Thorbjørn Egner. Der blant annet Pippi Langstrømpe har en far som er negerkonge og at ordet hottentotter som Thorbjørn Egner bruker er ord som må omskrives.

Vi må huske at disse bøkene og sangene ble skrevet i en annen tid.

Skal vi endre alle stedsnavn som enkelte mener er støtende eller ikke brukbar i dag så er det mange navn som må endres som for eksempel Finnvika, Finnfjordbotn og andre ord med ordet finn.

Selv reindriftssamer i dag kaller seg fjellets folk – altså fjellfinner og ser ikke på dette som rasistisk. Det er også skremmende at vi som ønsker å beholde navn som i dag ikke er god kutyme blir kalt rasister.

Snillismen og kunnskapsløsheten har gått altfor langt. La gamle litterære verk være i fred og bruk det historiske navnet om vårt mest kjente kulturhistoriske sted hete Fjellfinnbakken – i dag og for framtiden.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no