Av ordførerkandidater for Høyre: Odd Emil Ingebrigtsen (Bodø), Anne Berit Figenschou (Tromsø), Anita Sollie (Rana), Alex Bjørkmann (Alta), Nina Margrethe Dons-Hansen (Harstad) og Lars Erik Lillefloth (Narvik)

I en felles pressemelding fremgår det at Ap-ordførerne i Alta, Tromsø, Harstad, Narvik, Bodø og Mo i Rana vil satse på gigantutbygging av kraft i Nord-Norge, men nevner ikke med et ord at Regjeringen og Staten ligger an til å stikke av med alle pengene som trengs for å gjennomføre den samme utbyggingen.

De samme Ap-ordførerne har lojalt jublet for regjeringens skattebombe overfor kraft- og havbruksnæringen selv om dette innebærer at deres egne kommuner, som eiere av kraftselskaper vil tape betydelige beløp

Som lyn fra klar himmel detonerte regjeringen skattebomben som inndrar milliardbeløp fra kraftselskap og dermed også kraftkommunene. Energi Norge har for eksempel kalt kraftskatten for ekspropriasjon uten kompensasjon.

Etter at Staten har stukket av med sitt er det ikke en krone igjen til viktige investeringer i utbygging av ny fornybar energi, eller for den saks skyld å betale utbytte til lokale kraftkommuner.

Nå rett etterpå mener Ap-ordførerne at de samme selskapene skal investere for milliardbeløp for penger de ikke har. Det er ikke til å tro.

Har Ap-ordførerne forespurt kraftselskapene om planene, og om de har finansieringsevne til å gjennomføre dette? Og ikke minst hvor det kan bygges, og om det faktisk er mulig å bygge ut så mye kraft på så kort tid?

Kanskje er det Staten som skal betale for denne kraftsatsningen til Ap-ordførerne og har Ap-ordførerne ryggdekning i sentrale strøk for en slik satsing? Kanskje har Ap-ordførerne vært på samme seminar og kommet på at vi må lage et felles utspill som viser at vi virkelig kan bygge landsdelen, det er tross alt snart valg!

Vi er enige i at det er behov og viktig å bygge ut betydelig mer fornybar energi i Nord-Norge.

Utspillet til Arbeiderparti ordførerne er godt ment, men bærer i likhet med regjeringens skattebombe preg av hastverk og manglende konsekvensvurderinger.

Vi mener det er særdeles viktig å bygge ut mer fornybar energi i nord. Da må kraftselskapene ha blant annet økonomisk handlefrihet og et skattesystem som gjør at dette kan gjennomføres.

I stedet for lojalt å hylle det som kommer fra partikontoret og regjeringen burde Ap-ordførerne i stedet bidra til at regjeringens enorme inndragning av penger fra kommuner og selskaper i Nord Norge blir skrinlagt.