Mowi i Kvænangen – arbeidsplasser og ansvarlig omstilling?

Knut Håvard Krokstrand i Mowi mener Kvænangen kommune ikke opptrer som en ansvarlig omstillingskommune i saken om etablering av oppdrettsanlegg i Kvænangen.

Knut Håvard Krokstrand og Mowi vil etablere nye lokaliteter i Kvænangen kommune. Foto: Mowi

Mowi har nylig søkt om å få ta i bruk et areal som ligger i Kvænangen kommune sin gjeldende arealplan for å etablere lokaliteten Ytre Hamnebukt. Arealet kunne ikke tas i bruk ved samtidig drift av slakteriet i Jøkelfjord på grunn av krav fra Mattilsynet. Som følge av nedleggelse av slakteriet har det åpnet seg en mulighet for å reetablere lokaliteten Ytre Hamnebukt.

Det er dermed ikke en dispensasjon vi søker om slik det har blitt gitt inntrykk av i media, men derimot et tiltak i henhold til gjeldende arealplan. Kommunen har tidligere avsatt dette arealet i en demokratisk prosess der kommunens innbyggere, næringsliv, fiskere og lokalpolitikere har fått sagt sin mening, med konsensus om at arealet er egnet for akvakultur.

Vi registrerer at søknaden skaper et politisk engasjement og diskusjon i Kvænangen. Kvænangen kommune har status som omstillingskommune og har vært tildelt midler siden 2017. På kommunens hjemmeside kan man lese at omstillingsstatusen innebærer at Kvænangen kommune får midler fra fylkeskommunen til å sette i gang en ekstraordinær innsats for å skape vekst og nyetablering i privat sektor i kommunen. Kommunen har selv forpliktet seg til å gå inn med millionbeløp i omstillingsarbeidet, og i tillegg har de hittil fått tre millioner kroner fra fylkeskommunale midler til arbeidet.

Kommunen har svært høy andel sysselsatte i offentlig sektor og fallende folketall. I omstillingsplanen som kommunen har vedtatt er et av innsatsområdene utvikling og samarbeid med eksisterende næringsliv. Så vidt oss bekjent er Mowi den største private aktøren i kommunen, både i antall arbeidsplasser og i skatteinngang.

Vår aktivitet fører til økt omsetning og aktivitet i tillegg til lokale arbeidsplasser. For hver arbeidsplass vi har på våre sjøanlegg skapes det ringvirkninger med to arbeidsplasser på land, og kommunen har stabilt fått tilført midler fra Havbruksfondet.

Betinget av vekst, slik etableringen av Ytre Hamnebukt vil bidra til, vil kommunen sikre utbetalinger fra Havbruksfondet i neste tildelingsrunde. Omstillingsplanen til kommunen har som mål at det skulle komme minimum 8 nye arbeidsplasser i satsingsområde som gjelder eksisterende næringsliv i perioden 2018-2020.

Hvilken måloppnåelse for arbeidsplasser kommunen har hatt i perioden vet vi ikke, men ved å etablere Ytre Hamnebukt vil vi nettopp kunne bidra til at det etableres 8 nye arbeidsplasser i kommunen. Vi vil fortsette å skape aktivitet, og bidra til at omstillingsarbeidet bidrar til robusthet i næringslivet slik omstillingsplanen beskriver, og sist, men ikke minst, vil vi bidra til at kommunen når sine egne mål.

Argumentasjonen til kommunen når det gjelder midlertidig forbud mot tiltak til ny kystsoneplan er vedtatt finner vi urimelig, all den tid at planprogrammet fremdeles ikke er vedtatt. Kommunen kan sågar i henhold til Plan- og bygningsloven samtykke til at tiltak blir gjennomført hvis det etter kommunens skjønn ikke vil vanskeliggjøre planleggingen. Vi har hittil ikke sett at kommunen har tilført god argumentasjon på at tiltaket vårt vanskeliggjør planleggingen.

Vi oppfatter at kommunen ikke legger til rette for næringsvirksomhet gjennom sin innstilling til å stoppe etableringen, og vi har heller ikke registrert konkrete tiltak fra kommunens side for å opptre som en ansvarlig omstillingskommune til det beste for lokalt næringsliv og sine innbyggere.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no