I høst skrev jeg om 92 år gamle Tormod Gamst. Tormod er en oppegående og sprek senior som fortsatt bor hjemme på Vorterøya – et lite øysamfunn som i sin tid ble nærmest avviklet av storsamfunnet men der folk likevel bor der den dag i dag.

Tormod er som sagt uhørt sprek for alderen men sistnevnte krever likevel sitt. Han søkte dermed i høst Skjervøy kommune om tilrettelagt transport - et såkalt TT-kort. Det gjorde Tormod for å lettere kunne besøke kona Ingebjørg – som inntil ganske nylig bodde sammen med ham på Vorterøya. Nå har hun imidlertid fått plass på Skjervøy helsesenter og det har straks blitt mye mer logistikk for Tormod å få besøkt henne.

Men så ofte han kan tar han hurtigbåten til Skjervøya og bor hos familie mens han er på besøksrundene sine på helsesenteret. TT-kortet bidrar til å holde utgiftene til taxi nede for Tormod og han ventet dermed spent på svar fra kommunen – som til syvende og sist er den som avgjør om du er kvalifisert for den fylkeskommunale ordningen eller ikke.

Problemet var bare at det var plent umulig å få svar fra kommunen. Tormod ventet og ventet, men svaret på søknaden uteble. Etter nesten fire måneder med venting, purring og ubesvarte henvendelser valgte Tormod og barnebarnet Tonje Edvardsen å gå til lokalavisen i håp om å i det minste få svar fra kommunen. Tormod var innforstått med at det kunne bli avslag, men han ønsket i alle fall å få svar på søknaden sin.

Da Framtid i Nord tok kontakt med helse- og omsorgssjef Åshild Hansen så var hun klar på at kommunen hadde sviktet i «Tormod-saken». Uavhengig av om Tormod hadde en god sak eller ikke med tanke på TT-kort, så hadde han i alle fall krav på ordentlig svar fra kommunen han har betalt skatt til i lenger enn de fleste. Hansen la seg flat for måten Skjervøy kommune hadde håndtert blant annet Tormods søknad, men kunne samtidig opplyse om at man nå hadde folk på plass som kunne ta unna søknadsbunken.

Det hører med til historien at det gikk raskt med Tormods søknad. Og svaret ble også positivt, så all ære til Skjervøy kommune for det. Tormod fikk TT-kortet sitt og var veldig fornøyd med det da Framtid i Nord snakket med ham et par-tre uker senere.

Men som helse- og omsorgssjef Åshild Hansen påpekte, så er ikke TT-kort-ordningen en lovpålagt oppgave for kommunene. Og alle som har vært med på en økonomidebatt i et kommunestyre vet når krybben begynner å tømmes, så er det lett å kutte i de ikke-lovpålagte oppgavene for å få budsjettene i havn.

Og det er det flere Nord-Troms-kommuner som har problemer med nå. Kåfjord havnet i ROBEK i juni og Storfjord kan også ende opp med å måtte klarere blant annet låneopptak og langsiktige leieavtaler med staten. Skjervøy var fem år på ROBEK – fra 2008 til 2013, men laksekommunen er i dag velsituert sammenlignet med mange av kommunene rundt seg og har ikke Skjervøy råd til TT-kort, så er det mange andre kommuner som også sliter.

Samtidig bruker kommunen mye penger på å gi befolkningen gode helsetjenester og skulle man falle for fristelsen til å rasjonalisere og kutte i ordningen, så vil det være trist. Kommunene har et stort ansvar for skoler og barnehager, for sosialhjelp, sykehjem og legetjenester. Men den dagen kommunene våre blir bare administrasjonsenheter som utfører det de skal og må, og ikke noe mer, så får vi et fattigere samfunn – enda så rike vi egentlig er. Derfor er det gledelig at Skjervøy og andre kommuner faktisk tar seg råd til å gi Tormod Gamst og våre andre seniorer som bygde landet den lille «luksusen» det er å ta taxi til redusert pris - for å gjøre nødvendige ærend og for å besøke sine kjære. Det er kanskje ikke livsviktig, men det er viktig i livet.