FiN-LEDER:

Bondekravet er rimelig

Bondelagsleder Asgeir Slåttnes vil ha bedre betingelser for Troms-bøndene. Det er et rimelig krav, mener Kjetil Nielsen Skog, ansvarlig redaktør i Framtid i Nord.

BONDEKRAVET Kjetil Nielsen Skog, ansvarlig redaktør i Framtid i Nord, mener det er rimelig med bedre betingelser for bøndene i Troms.  Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

leder

Det er klart for vårens vakreste eventyr; jordbruksforhandlingene. 4. mai legger staten sitt tilbud på bordet. Før selveste nasjonaldagen skal man være i havn. Spørsmålet er om bøndene får noe å flagge for.

Bondeorganisasjonene krever en inntektsvekst på 860 millioner kroner. Det utgjør en økning på 20.800 kroner per årsverk i landbruket. Det er et krav som blir regnet som moderat. Til sammenligning var kravet for to år siden 1,5 milliarder kroner, mens det i fjor var opp 950 millioner.

Betydelig nedgang i Troms

Leder i Troms Bondelag, Asgeir Slåttnes, sa denne uka at han vil ha økt fokus på landbrukets betingelser i Troms. - De er for dårlige i forhold til resten av landet, er hans konklusjon.

Begrunnelsen er en betydelig nedgang i fylket - og at man trenger impulser for å unngå av trenden fortsetter. Troms ligger på norgestoppen når det handler om avgang av bønder og arealbruk. Mens det for få tiår siden var drift i hvert et fjøs i Nord-Troms, må melkebiler og slaktebiler i dag kjøre lange veier fra bonde til bonde for å finne dyr og melk.

Tilskuddsordningene varierer i dag sterkt, også mellom Finnmark og Troms. Slåttnes mener at forskjellene slett ikke er så store. Men likevel har Finnmark betydelig bedre rammevilkår enn Troms. Som eksempel nevner Slåttnes at et stort melkebruk i Finnmark får en halv million kroner mer i året i overføringer enn et tilsvarende melkebruk i Troms. Det kan ikke fortsette.

Tvang fram avtale

Endres ikke dette, vil også trenden med bønder som slutter og areal som blir liggende brakk i Troms fortsette med uforminsket styrke.

Men om landbruksorganisasjonene vinner fram mot et Frp-styrt departement er mange i tvil om. Daværende landbruksminister Sylvi Listhaug pådro seg en av de største bondedemonstrasjonen i historien da hun i 2014 tvang fram en avtale som lå 1,1 milliarder kroner lavere enn kravet fra bondeorganisasjonene.

Om Jon Georg Dale, den nye landbruksministeren, legger seg på sammen linje som sin partikollega, gjenstår å se. Han har litt å gå. På mange måter har Listhaugs knallharde linje overfor landbruket har gitt han et aldri så lite handlingsrom.