Rundt om i Nord-Troms vil det etter hvert dukke opp skilt som dette. Skilt som spør fjellfarende - på fire ulike språk - om de har vurdert skredfaren. Og som i tillegg leder leseren til nettstedet varsom.no, samt oppgir nødnummeret til Politiet. Foreløpig står det ett skilt i Djupvik, men flere andre steder i Kåfjord og Lyngen skal slike settes opp.

Det er dessverre mange sekunder for sent. Skilt av denne typen burde - og bør - stå overalt der folk kan finne på å sette avgårde på tur. De bør stå der som et varsko til våre gjester, men like mye til oss selv. Vi er i økende grad et turfolk, men tiltroen til egne vurderingevner er nok betydelig overvurdert. Det er nok svært mange som tror at våre kunskaper automatisk overgår utenlandske skiturister, uten at det behøver å være ett fnugg riktig.

Enn så lenge er dette ikke et problem her nord. Lørdag ramla det ned noen ytterst flate centimeter med snø, ute på kysten. Det er imidlertid ikke nok til å kunne gå på rulleski en gang. Skiføret lar vente på seg. Imidlertid er det bikkjekaldt, noe som gjør at tela finner feste. Den nakne bakken blir iskald og steinhard. Kommer snøen ned på dette, er det lite feste mellom marka og snøen.

Slike forhold har vi hatt tidligere, med resultat av flere skred med ettermælet; her har det aldri gått skred før. Med endret meteorologi følger også endrede skredmønster. Områder som før var ansett som trygge, er i dag langt mer ustabil. Det er i det hele tatt ikke nok å vite at det aldri har gått skred ”der” før. Man må også kunne lese naturen og forholdene.

Det er her Varsom og deres eksperter kommer inn. Dette er mennesker som har dedikert seg til oppgaven om å holde deg som går med ski på beina trygg. Forutsatt at du følger deres råd. Og det er verd å merke seg at dette er råd som ikke fraråder deg å gå på ski. De bare leder seg ut av farlige områder. Rådgiverne vil ha deg på ski, men det vi ha deg over - ikke under - snøen.

I så måte er rådene fra  Varsom ektremt viktige, og like så veiledninga til turfolket om hvor du finner dem.

Skiltet i Djupvik er livsviktig, like viktig som skilt for fartsgrenser, enveiskjøring og farlige svinger. Blir du ikke varslet i tide, kan det fort gå skrekkelig galt.