Det gamle grensemerket på Alteidet skal snart bli et minnesmerke over gamle fylkesinndelinger. To fylker skal bli ett - Troms og Finnmark. Hva vi som bor her skal kalle oss, sett i et storregionalt lys, er for så vidt ikke så viktig, sånn uformelt sett. Formelt blir det derimot noe mer kronglete.

For når to fylker blir ett, da blir vi fra Troms og Finnmark. I lys av dette er det langt fra uventet at Lyngen Jeger- og Fiskerforening nå krever tilbake retten til å jakte i Finnmark.

Denne retten ble borte tilbake i 2006, etter at Finnmarksloven ble vedtatt etter 25 kronglete år. På Regjeringens egen nettside åpner faktainformasjonen om Finnmarkseiendommen, forkortet FeFo, med følgende: Den nye finnmarksloven gir samer og andre finnmarkinger rettigheter til land og vann i Finnmark.

Formålet med Finnmarksloven, skriver Regjeringen, er, sitat: ...å legge til rette for at grunn og naturressursene i Finnmark forvaltes på en balansert og økologisk bærekraftig måte til beste for innbyggerne i fylket og særlig som grunnlag for samisk kultur, reindrift, bruk av utmark, næringsdrift og samfunnsliv.

Da vi publiserte leserinnlegget fra Lyngen JFF denne uka og delte det på Facebook, var det øyeblikkelig flere som kommenterte saka med at de nå fant fram popkornet. Det forventes altså en spennende debatt framover.

Debatten var forventet, og en av mange som må komme i tida framover. Motstanden mot loven var stor da den kom, og mange i Troms mente det var galt å bli nektet retten til å jakte. Når de nå blir en del av Finnmark, mener de - ikke unaturlig - at de de skal ha retten til å utnytte ressursene.

FeFo vil neppe applaudere forslaget fra Lyngen. Gjør de det, tar det neppe mange millisekundene før jegere fra resten av fylket reiser samme kravet.

Likevel skal det bli spennende å se hvordan FeFo skal argumentere mot. Finnmark som fylke vil bli borte, og folket i Troms blir innbyggere i Troms OG Finnmark. Det er sånn det er.