Et representantforslag fra KrFs Knut Arild Hareide, Olaug V. Bollestad, Hans Fr. Grøvan og Kjell Ingolf Ropstad om å utrede fjerning av momsfrigrensen på 350-kroner for kjøp fra utlandet, ble i juni vedtatt med støtte fra Ap, SV og Sp. Regjeringspartiene stemte imot, men de må nå få utredet saken før statsbudsjettet for 2019. Tollfrigrensen ble i 2014 øket fra 200 til 350 kroner. Beløpet var uendret siden 70-tallet, og dermed var dette i praksis knapt noen økning, hvis en ser på prisutvikling siden den gang.

Økende grensehandel av godterier og brus fra svenske nettbedrifter med skreddersydd pris 349 kroner inkl. frakt, har vært et utslag av regelen. NHO og Virke mener det gir utenlandske bedrifter urimelige fordeler, og et betydelig antall arbeidsplasser går tapt som følge av dette. De ville gjerne vært regelen foruten, men norske forbrukere vil nok da måtte betale mer for varene. KrFs Kjell Ingolf Ropstad har adoptert NHO/Virkes argumentasjon. Men den viktigste grunnen til KrFs iver etter å fjerne 350-kronersgrensen er nok at KrF-skoene henger ubehagelig mye fast i sukkeravgiftsklisteret fra forhandlingene med regjeringen om budsjettet i fjor. Da fikk KrF presset igjennom en kraftig økning av sukkeravgiften i Norge.

Men å gjøre momsfri handel til en sak om godterier og billigbrus fra Sverige, gir liten mening. Det dreier seg heller ikke bare om ulik konkurranse med Amazon og andre. Mye kjøp og salg over landegrensene skjer faktisk mellom privatpersoner med en brukerprofil på ebay eller lignende, på samme vis som kjøp/salg mellom private i Norge skjer på finn.no eller qxl.no — uten at det da går noe i moms til den norske stat. Men hvis en på lignende vis kjøper en brukt ting fra en person i Sverige, så må det merkelig nok utløse moms fra første krone?

Om dagens tollfrigrense fjernes uten å ofre forbrukerne en tanke, betyr det at hver minste utenlandspakke må tollbehandles av Posten til et gebyr som i dag er på 158 kroner per forsendelse. Enten vareverdien er 10 eller 350 kroner. I praksis vil gebyret fungere som en «straffetoll» på all småimport av varer til Norge. Posten spår kaos hvis tollfrigrensen fjernes. Problemet blir mye større her enn i Sverige, siden vi ikke er med i EUs tollunion, Alt fra EU må derfor tollbehandles. I EU utredes nå enklere løsninger for innføring i 2021, for å unngå høye gebyrer. Norske forbrukeres interesser bør veie tungt før man gjør noe med dagens tollfrigrense. KrF bør passe seg for å bli «trumpere enn Trump» på moms!