LEDER:

For det handler om å overleve

Desember kan være måneden som sikrer selskapet overskudd.

Illustrasjonsfoto: Tom Benjaminsen.  Foto: Tom Benjaminsen

Desember kan være måneden som sikrer selskapet overskudd.

leder

Handle lokalt, heter den nye kampanjen som Varehuset Skjervøy bramfritt har stjålet fra sine kolleger i Lyngen. Tanken er at folk i de to kommunene skal løpe fra butikk til butikk og handle for minimum 100,- kroner og slik gjøre seg fortjent til et stempel. Når kortet er fullt av slike blekkmerker legges lappen i en boks, og man er med i trekningen av en solid pengesum.


Vil redusere handelslekkasjen

Seks personer som i adventen handler i Lyngen, deler på en pott på 69.500 kroner.

 

Vi liker ideen, selv om den i bunn og grunn gjør noe vi aller helst så at samfunnet gjorde mindre av – hausser opp til mer pengebruk i desember. For sånn egentlig er dét noe vi er gode nok til, uten at vi nødvendigvis skal behøve å bli premiert.

Nordmenn svinger kredittkort i desember like flittig som samuraiene tryllet med sverd i Japan for noen hundre år siden. År etter år setter vi stadig nye verdensrekorder. Og det til tross for at mange økonomer roper ett stadig høyere varsku om nordmenns kredittkortgjeld. Det er som om vi har dyttet ørene fulle av nyutskrevne kvitteringer.

Når vi likevel berømmer Handle Lokalt, er det ut fra tanken om akkurat det. Å få flyttet noe av julehandelen fra nett og allerede smekkfulle bysentra, til våre egne butikker. For dem er desemberinntektene svært så viktige, og å se at alt havner i Alta eller Tromsø er vondt. Og uten kan det bare bli verre.

Desember kan for mange være den måneden som sikrer selskapet overskudd. Resten av året går det rundt, men i desember kommer den viktige, tykke ringen nederst på kransekaka. Den som gir bredde og rett høyde til at du kan starte spisinga oppe. Og til at du også kan slenge på en smellbonbon eller to.

Desember er den måneden som gir såpass med pluss på årsregnskapet at butikkeieren kan koste på seg to uker på Gran Canaria, og derfor trenger en rimelig 17-åring til å stå i kassa mens hun er borte.

Og desember er den måneden som gjør at vi kan handle sko lokalt også i mars og oktober. Derfor er Handle Lokalt er bra tiltak, på tross av at det maner til økt handel. Lokal handel er nemlig også langsiktig handel.