Et spørsmål om å være stolt og raus

Det er heller ikke en debatt om hvorvidt de liker eller ikke liker homofili.

leder

Det borger for debatt i Skjervøy kommunestyre denne uka. Da skal spørsmålet om hvorvidt kommunen skal flagge med regnbueflagget, Pride-flagget som det har blitt hetende, fra de kommunale flaggstengene. Skjervøys rådmann har innstilt negativt, ut fra en faktisk forståelse av den norske flaggloven.

Dette er også Rådmannens jobb. Innstillingen skal gi en korrekt beskrivelse av hvilke lover og regler politikerne må forholde seg til, og dernest skal Rådmannen komme med sin fortolkning og altså råd, derav stillingstittelen. Skjervøys rådmann har landet på at man skal følge loven til punkt og prikke, og peker på at det ikke finnes støtte i flaggloven for regnbue-flagget.

Rent faktisk er det riktig, men i praksis er dette en fortolkning av eldre dato. Rundt om i kongeriket flagger kommuner og fylkeskommuner både for Pride, og for andre hendelser og dager. Vi har for eksempel sett kvenflagget vaie fra flaggstengene til Nordreisa kommune og vi har sett Tromsø kommune flagge for Pride.

Vi har ikke til dags dato sett eller lest at noen av disse er blitt straffet, ei heller korrigert eller irettesatt av myndighetene for sin «ulydighet». Faktum er at flaggloven per dato er overmoden for en revidering.

Det de folkevalgte skal debattere i kommunestyret denne uka er ikke om de står bak Pride eller Fri. Det er heller ikke en debatt om de liker eller ikke liker homofili. Det er mer en debatt om hvorvidt de akseptere det faktum at det lever mennesker i Skjervøy kommune som har en legning som bryter med den såkalte normalen. Det er et spørsmål om de vil vise disse menneskene at de er like velkomne som alle andre innbyggere.

Vi flagger fordi vi er stolte. Stolte over landet vårt og folket vårt. Privatfolk flagger i dag stort sett for selg selv og sine egne. Mens stengene står nakne på offentlige flaggdager, er det flagg til dåp, konformasjon, bryllup og begravelser. Vi signaliserer stolthet for våre nærmeste.

Å flagge med regnubue-flagget 6. juni er ikke nødvendigvis en støtte til Pride eller til organisasjonen Fri. Det er et signal til våre medmennesker om at det er helt i orden å være homo.