En meter er en meter

Ansvaret for at vi ikke skal få en ny lockdown ligger ikke hos staten og helsemyndigheten. Det ansvaret har vi.

De har gitt oss lillefingeren, og vi krafser fortvilet etter hele hånda.

leder

Sakte, sakte - og for noen alt for sakte - åpnes samfunnet. Noe kan vi gjøre, noe har fortsatt restriksjoner, men fortsatt er det mye vi ikke har anelding til.

Ikke alt er like enkelt å forstå. Fotballmiljøet stiller seg uforstående til å at man har strenge restriksjoner med tanke på publikum på stadion, mens det samtidig er tilsynelatende fritt fram på kjøpesentrene. Det er krav til munnbind på flyet, men ikke på bussene og båtene.Og vi tillater oss å stå som sild i tønne i protestaksjoner.

Det er lett å tenke at vi har kontroll på situasjonen. At nå som samfunnet gradvis åpnes, så kan vi gå litt tettere på, vaske hendene litt sjeldnere og være sammen i større grupper. Dessverre er det altså i strid med hva myndighetene sier. De har gitt oss lillefingeren, men vi krafser fortvilet etter hele hånda - og resten av kroppen med.

Kommunelegen i Nordreisa, Øyvind Roarsen, sier til Framtid i Nord at han har merket at folk har blitt mer slurvete. At man glipper på håndhilsing, håndvask og det å holde avstand. Legen tror folk trenger noen påminnere om at faren ikke er over, og peker til Danmark og Nord-Sverige, der ting brått var ute av kontroll.

Det er all mulig grunn til å lytte til legen. Ekspertisen er rett nok litt sprikende i hvor lenge covid-19 vil påvirke oss, men ingen snakker om uker. Alle snakker om måneder. Spørsmålet er mer om vi snakker om år eller måneder.

At ting er bedre i dag enn de var for noen få uker siden er nokså innlysende, men veien tilbake er kort. For de bedriftene som endelig ser lyset i enden av tunnelen, vil en ny runde med lockdown være katastrofalt.

Ansvaret for det ligger ikke hos staten og helsemyndigheten. Det er heller ikke kommunene eller næringslivet som avgjør. Det er vi. Det er det vi gjør i det daglige som påvirker spredningen av viruset. Det unngår vi gjennom å følge rådene om avstand og hygiene.

For som kjent er det for sent å snyte seg når nesen er borte.