Å balansere på en knivsegg

Å drive balansekunster på en knivsegg er akkurat som de kjente sjokoladeeggene med en overaskelse inni - tre ting på en gang.

  Foto: Mikael Fritzon/TT

Norge har så vidt kommet ut av smittebølge nummer en.

leder

Forskjellen er imidlertid at der barneeggene byr på glede og behag, er balansering på en skarp egg vondt, okke som.

For enten så ramler man ned på en av sidene av kniven, med de konsekvensene det får. Om man ikke ramler ned, blir man gående oppå eggen. Håpet er at denne er så sløv at man kan bli gående der uten sår og skader.

Det er oppå der kommunelegen i Skjervøy, Paul Odberg, har plassert samfunnene våre. Den svært erfarne legen, med flere utenlandsoppdrag i områder av verden i dype kriser, tegner et bilde av et samfunn som har sluppet corona-guarden altfor lavt. Odberg peker på at all pandemierfaring tilsier at man oftest får både tre og fire smittebølger før faren er over. Norge har såvidt kommet ut av smittebølge nummer en.

Reisefeberen har truffet oss, og de som handla bobil for å sikre Norges-ferien har stukket over til Finland. Vi leier inn svenske helsearbeidere og vi reiser til land myndighetene sier er - i alle fall sånn noenlunde - trygge.

Norske næringslivsledere og bransjeorganisasjoner har nærmest hoppet på regjerningen og helsemyndighetene for å få åpnet opp landet. Og det er fullt forståelig, konsekvensene tatt i betraktning. Vi hører også de samme utropene fra idrettsbevegelsen, som skriker etter å få igang breddeidretten.

I dette lyset er det altså at nasjonen befinner seg på knivseggen. Spørsmålet nå er om Regjeringen og myndighetene klare å få oss av den, og over på trygg grunn. Og like så - om vi klarer å bli der.

Norge sto på trygg grunn i begynnelsen av mars. Så, i løpet av noen timer, var alt snudd på hodet. Nå strever vi det vi kan for å komme tilbake dit vi var. Spørsmålet er om vi strever å hardt at vi glemmer det aller viktigste - at veien tilbake til sumpa er langt kortere enn veien opp på trygt land.