Rasismen pipler opp fra grunnen

At folk i 2021 opplever å bli trakassert på grunn av hudfargen sin er knapt til å fatte.

HETSET: Frode Følstad opplevde å bli trakassert da han var på Jekta sammen med barna.  Foto: Ronald Johansen - iTromsø

I 2021 skulle man virkelig tro vi var kommet litt lengre som samfunn.

leder

Det sier dessverre også noe om at vi ikke er i mål med å kvitte oss med rasismen i samfunnet.

Familiemannen Frode Følstad opplevde sist lørdag gjentatte, rasistiske tilrop og meldinger fra en tilfeldig person i en matkø inne på Jekta Storsenter. Det var på lyse dagen og han var der sammen med sine tre barn, og det var flere vitner til hendelsen.

Hva er det egentlig som skjer? Når folk får slengt etter seg kommentarer som «Du skal bare komme deg tilbake til hjemlandet ditt», er det knapt til å skjønne. I 2021 skulle man virkelig tro og håpe at vi hadde kommet litt lengre som samfunn.

Nå er det viktig å påpeke at dette ikke er normalen, men likevel skjer det altså. Om episoden er aldri så lite representativ for hva som er normalt, er det likevel bedrøvelig å registrere at slike holdninger fortsatt pipler opp til overflaten. Det var en debatt som gikk i fjor, i kjølvannet av Black Lives Matter-bevegelsen i USA, der det ble diskutert om det overhodet er rasisme i Norge, noe som satte sinnene i kok hos dem som dessverre har opplevd rasisme i landet.

Folk med mørk hudfarge sto fram. Det gjorde også folk med navn som de opplever plasserer dem bak i køen i jobbsøknader, for ikke å glemme den rasismen mange samer opplever i Norge. Aksjonen #noknu i sosiale medier fikk mange til å stå frem med sine fæle og totalt uakseptable opplevelser. Vi er slettes ikke i mål.

I forrige uke feiret vi samenes nasjonaldag. Det markert behørig i både nasjonal og lokal presse, men vi skal ikke langt tilbake i tid før dette var helt utenkelig. Heldigvis går vi sakte, men sikkert, i riktig retning. Likevel er det ingen vits i å late som vi er kvitt rasismen for godt. Samehets, antisemittisme, diskriminering av andre hudfarger og beslektet trakassering er fortsatt noe flere opplever direkte på kroppen, og derfor er det ikke noe vi kan ta lett på.

Føllstads opplevelse viser til fulle at det fortsatt er viktig og nødvendig at vi som samfunn står sammen om å ta markant avstand til dette, og at vi slår ring om dem som opplever det.