Illustrasjon. 

Illustrasjon. 

Tärkeä festivaali

Staten må snarest sette både Baaskiuka og Kvenkultursenteret inn som fast post i sine budsjetter.

Det er festivaltid i Nord-Troms. Denne uka pågår Baaskiuka rundt i hele regionen, og om en drøy måned starter Riddu Riddu i Manndalen. Mellom og etter følger Rock & Reker, Skibotnmarkedet, Skjervøydagan, Verddeturneringa og andre små og store arrangementer.

Hver for seg viktige arrangementer som bygger samhold, bolyst, kulturell utvikling og naturligvis penger i kassene til bedriftene i regionen.

Likevel står Baaskiuka og Riddu Riddu i en særstilling. Riddu Riddu har allerede bygget seg et navn som Norges og Europas viktigste urfolksfestival.

Baaskiuka fortjener det samme. Helt siden begynnelsen av 1500-tallet har finske innvandrere vært med på å bygge regionen. Hundrevis av finlendere har innvandret til regionen, på jakt etter eiendom og matauk, på flukt fra kriger og militærtjeneste, fattigdom og en og annen farskapssak.

Med seg hadde de et språk og en kultur som i mange år sto sterkt i hele Nord-Troms.

Amtmannen i Finnmark fra 1751-1757, Mathias Collett, beskrev i 1754 kvenene som et nyttig folk. De var gode håndverkere, de var arbeidsomme og de var dyktige jordbrukere.

Helt fram til 2. verdenskrig var det vanlig at de læstadianske forsamlingene ble hold t på tre språk - norsk, samisk og finsk. Finske salmer klang mellom forsamlingsbenkene og i flere hus var Den Finske Postillen av Johannes Wegelius like naturlig eie som bibel og salmebok.

Etter krigen har språket blitt svekket. Først i 1997 ble kvensk akseptert som 2.språk i skolen. Neste år er det 13 skoler i Troms som kan gi et slikt tilbud til sine elever. Det er ikke noe stort tilbud elevene får, tre timer i uka, men for mange betyr dette i alle fall en aksept av språk og kultur.

Det er ingen tvil om kvenene har vært viktig for Nord-Troms. Vi har en egen fjord og kommune oppkalt etter folket, og i Reisadalen er det folk som den dag i dag snakker finsk og det finnes mange spor av finsk kultur i området.

Derfor er kvenfestivalen i Nord-Troms viktig. Det handler om å ta vare på en kultur som var med å bygge regionen og forme den, side om side med den samiske.

Det er rundt 1.000 små og store festivaler i Norge. Blant disse er det kun en håndfull som får støtte. De som får slik støtte ansees blant annet som knutepunkter for sin kultur, de får altså en viktig anerkjennelse i tillegg til penger.

En slik anerkjennelse fortjener kvenkulturen. Staten må snarest sette både Baaskiuka og Kvenkultursenteret inn som fast post i sine budsjetter. I dag er det kun fylkeskommunen og de seks Nord-Troms kommunene som bidrar fast.

Det var de finske innvandrerne som hadde med seg kunnskapen om å gjødsle jorda med naturlig gjødsel. Nå må staten gjødsle kvenkulturen rikelig som en takk for hjelpa.

Mer å lese på Framtid i Nord:
comments powered by Disqus
Siste nytt

Brått ble alle partier til miljøparti

Det dukket opp alternativer som føltes langt mer behagelig.

Sjikane er sjikane - uansett hudfarge

Kampen mot rasisme og verbal ukultur handler om at det ikke er noen forskjell.

FRAMTID I NORD MENER:

Ap kan ta tilbake Nord-Norge

Noe av det som har smertet ledelsen i Arbeiderpartiet og deres lokale politikere mest, er at partiet har mistet det historisk sterke grepet om Nord-Norge. Imidlertid tyder den siste meningsmålingen på at noe er i emning, noe som kan gi Ap håp om å igjen være størst i nord.

FRAMTID I NORD MENER:

En valgthriller av de sjeldne i Troms

Valgkampen i måneden som kommer blir en intensiv kamp for hver eneste stemme.

Ungdomsfisket bidrar til å redde fiskerinæringa

Leder i Framtid i Nord, 27. juli 2021.

Leses nå:

Lærere og sykepleiere raser: – Kommunene innser ikke krisen, selv om varsellampene blinker rødt

Streiken deres ble stanset av regjeringa som satte tvungen lønnsnemnd. Nå har resultatet fra Rikslønnsnemnda kommet.

Avdelingslederen tok til tårene når de fikk demensprisen: – Jeg er helt satt ut

Langtidsavdelingen på Lyngstunet Helse- og Omsorgssenter fikk Demensprisen 2021.

Meteorologen: Vi går en grå helg i møte

Men neste uke kan heldigvis bli litt bedre.

Usedvanlig smålig fra Per-Willy Amundsen

Etter uker med arbeid for å få gjeninnvalgt Per-Willy Amundsen på Stortinget, svarer Frp-toppen med offentlig utskjelling av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).

Ildsjelene har stått på i mange år: – En drøm som har gått i oppfyllelse

Stolte dugnadsarbeidere kunne onsdag markere sluttet for et flere år langt prosjekt.

Vedtok nytt brannsamarbeid med naboene

Skjervøy kommune går for å samarbeide med Nordreisa om brann- og redningstjenester.

SE VIDEO OG BILLEDSERIE FRA DEN SPESIELLE KAMPEN:

Jonny (66) har dømt over 2000 fotballkamper: – Jeg har aldri sett eller hørt om lignende situasjoner på en fotballbane

Nå kan den rutinerte dommeren ha bidratt til en ny fotballregel.

Kvinne fra Troms og Finnmark vant 44 millioner i Vikinglotto

I tillegg gikk også 2. premien — på cirka 1,4 millioner kroner — til en kvinne fra samme fylke.

Renta opp for første gang på nesten halvannet år

For første gang på nesten halvannet år setter Norges Bank opp styringsrenta – med 0,25 prosentpoeng. Trolig kommer det en rekke rentehevinger framover.

Forskere fortalte om junkfood, matjord og snøkrabber til elever i Nordreisa

I forbindelse med Forskningsdagene var formidlingstilbudet «Forskerne kommer!» innom Nord-Troms videregående skoler og snakket om junkfood, matjord og snøkrabber.