Illustrasjon. 
        
            (Foto: Kristina Båtnes Hestdahl)

Illustrasjon.  Foto: Kristina Båtnes Hestdahl

Tärkeä festivaali

Staten må snarest sette både Baaskiuka og Kvenkultursenteret inn som fast post i sine budsjetter.

Det er festivaltid i Nord-Troms. Denne uka pågår Baaskiuka rundt i hele regionen, og om en drøy måned starter Riddu Riddu i Manndalen. Mellom og etter følger Rock & Reker, Skibotnmarkedet, Skjervøydagan, Verddeturneringa og andre små og store arrangementer.

Hver for seg viktige arrangementer som bygger samhold, bolyst, kulturell utvikling og naturligvis penger i kassene til bedriftene i regionen.

Likevel står Baaskiuka og Riddu Riddu i en særstilling. Riddu Riddu har allerede bygget seg et navn som Norges og Europas viktigste urfolksfestival.

Baaskiuka fortjener det samme. Helt siden begynnelsen av 1500-tallet har finske innvandrere vært med på å bygge regionen. Hundrevis av finlendere har innvandret til regionen, på jakt etter eiendom og matauk, på flukt fra kriger og militærtjeneste, fattigdom og en og annen farskapssak.

Med seg hadde de et språk og en kultur som i mange år sto sterkt i hele Nord-Troms.

Amtmannen i Finnmark fra 1751-1757, Mathias Collett, beskrev i 1754 kvenene som et nyttig folk. De var gode håndverkere, de var arbeidsomme og de var dyktige jordbrukere.

Helt fram til 2. verdenskrig var det vanlig at de læstadianske forsamlingene ble hold t på tre språk - norsk, samisk og finsk. Finske salmer klang mellom forsamlingsbenkene og i flere hus var Den Finske Postillen av Johannes Wegelius like naturlig eie som bibel og salmebok.

Etter krigen har språket blitt svekket. Først i 1997 ble kvensk akseptert som 2.språk i skolen. Neste år er det 13 skoler i Troms som kan gi et slikt tilbud til sine elever. Det er ikke noe stort tilbud elevene får, tre timer i uka, men for mange betyr dette i alle fall en aksept av språk og kultur.

Det er ingen tvil om kvenene har vært viktig for Nord-Troms. Vi har en egen fjord og kommune oppkalt etter folket, og i Reisadalen er det folk som den dag i dag snakker finsk og det finnes mange spor av finsk kultur i området.

Derfor er kvenfestivalen i Nord-Troms viktig. Det handler om å ta vare på en kultur som var med å bygge regionen og forme den, side om side med den samiske.

Det er rundt 1.000 små og store festivaler i Norge. Blant disse er det kun en håndfull som får støtte. De som får slik støtte ansees blant annet som knutepunkter for sin kultur, de får altså en viktig anerkjennelse i tillegg til penger.

En slik anerkjennelse fortjener kvenkulturen. Staten må snarest sette både Baaskiuka og Kvenkultursenteret inn som fast post i sine budsjetter. I dag er det kun fylkeskommunen og de seks Nord-Troms kommunene som bidrar fast.

Det var de finske innvandrerne som hadde med seg kunnskapen om å gjødsle jorda med naturlig gjødsel. Nå må staten gjødsle kvenkulturen rikelig som en takk for hjelpa.

Mer å lese på Framtid i Nord:
comments powered by Disqus
Siste nytt

LEDER

Tiden er inne for å gi plass til en kvinne

Det er en historisk bunke søknader kirken har foran seg. Aldri før har man hatt en kvinnelig prest blant søkerne til Nordreisa kirke. Stillingen har stått ledig helt siden 2016.

Snart er det fotografene som er rødlista

Arktis smelter, noe Svalbard står som en brennende bevis for.

FRAMTID I NORD MENER:

Veid og funnet for lett

«Nå må Troms fylkeskommune kreve at Norled straks får på plass en båt som kan klare oppgaven - trygt, sikkert og etter ruta.»

FRAMTID I NORD:

Siste ut slukker lyset

Det vil koste å gjøre grep på gamle bygg, men er det det som må til.

FRAMTID I NORD MENER:

Media er fortsatt viktig for alle

«Det som skjer, er at de med makt i økende grad skjermer seg selv ved å framstille seg som ofre.»

Leses nå:

Ytterligere ti varsler om seksuell trakassering i Ap

Arbeiderpartiet mottok og behandlet i fjor ytterligere ti varsler om seksuell trakassering, i etterkant av den omfattende metoo-oppvasken for ett år siden.

Dette svarer statsråden om postombæring

Jon Georg Dale (Frp) holder fast på at Posten er nødt til å effektivisere.

Barna tyvstartet sparkekonkurransen

Arctic Open Barnespark på Storslett fredag - dagen før storarrangementet i Sørkjosfjellet. Se bildene her!

Forfang fikk trøbbel i lagkonkurransen

Pallplassen glapp for Norge i Willingen.

Internasjonal uke på skolen:

- Viktig å dele kunnskap

Denne uken har Olderdalen barne- og ungdomsskole gjennomført internasjonal uke, hvor også samisk og kvensk har hatt sitt preg. Målsettingen med å gjennomføre uka, har vært å gi elevene større kunnskap og forståelse i forhold til ulike kulturer og tradisjoner.

Bonnie Tyler skal trekke folk til Goroso Festivalen

Den verdenskjente artisten går på scenen på Storslett 3. august.