Denne uka bragte Nettavisen saka om at rektor ved Straumfjordnes skole i Nordreisa, i etterkant av den årlige julegudstjeneste for skolelever i Nordreisa, sendte ut en beklagelse til foreldrene ved skolen for at elevene hadde vært til gudstjeneste med en kvinnelig prest.

Meldingen har vakt sterke reaksjoner fra flere, deriblant fungerende biskop i Nord-Hålogaland Bispedømme, Stig Lægdene, som har bedt skoleledelsen beklage. Kirkelederen reagerer kraftig på at man ikke forholder seg til loven om likestilling.

Det er imidlertid svært lite som tyder på at verken Lægdene eller Nordreisas sogeprest, Julie Schjøth-Jovik, får en slik beklagelse fra skolens ledelse. Styreleder Vidar Vikan har i en melding til Nettavisen sagt at de forholder seg til Bibelen, og at det der står at det er menn som skal forkynne.

Dette er ikke en overraskende melding, tross at vi skriver 2023. Sterke krefter i læstadianske menigheten står fast i sitt syn. Så fast står enkelte at noen etter at Schjøth-Jovik ble tilsatt i Nordreisa, har en del valgt å knytte seg til Det Evangelisk-Lutherske Kirkesamfunn, der de kan få gudstjeneste og nattverd fra en mannlig prest.

Det betyr at de som hadde håpet at den læstadianske menigheten skulle mildne og moderniseres med tida, denne uka nok fikk et solid skudd for baugen. Fortsatt er det mange, også blant dagens foreldregenersjon, som forfekter et svært konservativt syn.

Skolen i Straumfjord er ikke bare brukt av medlemmer av den læstadianske menigheten. Mange andre bruker skolen, rett og slett fordi de ikke vil benytte den offentlige, kommunale skolen på Storslett. For en del av disse foreldrene er nok denne hendelsen tung å svelge, men om den er nok til å gjøre at de tar barna ut av skolen er tvilsomt. Like mye som det nok er tvilsomt at de eller noen andre klarer å tvinge fram en beklagelse fra verken rektor eller styreleder.

Det som mest sannsynlig skjer, er at det blir to «skoler» ved skolen. En der foreldrene lar barna gå til gudstjeneste, uavhengig av hvem som preker, og en der barna blir holdt hjemme. Det er trist i dobbel forstand. Trist, fordi det skaper skiller mellom barn som ikke nødvendigvis forstår hvorfor det skal være forskjell. Det skaper spørsmål og kan lede til utenforskap.

Og trist fordi barn som vokser opp dagens Norge må lære at det ikke er forskjell på kjønn, enten de er sykepleier, mekaniker, bussjåfør eller prest. Barn skal lære at alle er like mye verdt.

Framtid i Nord har i denne lederen framstilt saka på en slik måte at det kan virke som at alle, eller mange, innenfor det læstadianske miljøet har meldt seg ut av Den Norske Kirke, og inn i Det Evangelisk-Lutherske Kirkesamfunn. Det er, etter det Framtid i Nord har fått opplyst, ikke snakk om mange, men noen. FiN beklager framstillingen.