Denne uka tok oppdrettsselskapet Lerøy kampen mot grunnrenteskatten til et nytt nivå, og det på en måte som virkelig ryster flere små lokalsamfunn langs kysten. På Skjervøy har 158 ansatte fått varsel om permittering fra 1. januar. Årsaken er, i følge konsernet, grunnrenteskatten - og Regjeringa.

Nå er det ikke uvanlig med permitteringer. Selv ikke i laksenæringa, som jo har gått så det griner de siste årene, har det vært perioder der ansatte ved prosessanlegget har vært permittert. Imidlertid ikke så mange, og ikke med så lang varslingstid.

Det er forståelig at Lerøy misliker grunnrenteskatten. Slik den er foreslått fra regjeringa, griper den grovt inn i selskapets fortjeneste. Alt tyder også på at den, igjen slik forslaget tilsier, er beregnet ut fra en periode der lakseprisen var lavere enn den er i dag. I tillegg tilgodeser altså ikke avskrivningsreglene andre investeringer enn de på sjøen. Filetfabrikk og andre fasiliteter er ikke med, slik forslaget foreligger.

Man kan også forstå at næringa reagerer ut fra den korte høringsfristen som er satt. Å skulle ha klart alle konsekvenser inne 4. januar, er forsiktig sagt krevende.

Lerøy har i alle fall lyktes i å få reaksjoner. I Skjervøy sender permitteringsvarselet grøss ned ryggen på politikere, bedriftsledere, ansatte og hvermannsen. Stanser Lerøy helt opp, er det ikke bare 158 permitterte i den lille kommunen. Følgeskadene vil være betydelige, med permitteringer og oppsigelser også blant de som lever av og med oppdretterne.

Næringa har fått kritikk for å framstå sutrete etter at skatteforslaget kom på bordet. På den andre siden bør finansminister Trygve Slagsvold Vedum også se seg i speilet for å se om ikke han har skjortekragen brettet litt vel høyt om dagen. Mye tyder på at han har valgt feil slagsmål, Vedum.

Vedum later til å ha gått i lås. Da er det å håpe at hans sjef, Statsministeren, kan skjære gjennom og redde den i øyeblikket kritiske og fastlåste situasjonen.

Grunnrenteskatt er fortsatt rett, men ikke til en hver pris.