Gi barna en giftfri hverdag

Helly Hansen, Coop og andre: Vennligst selg oss giftfrie barneprodukter. Barn leker best uten miljøgift i buksa.

Forskning viser at varig eksponering for disse miljøgiftene, kan gi barnløshet, leverskader, sviktende immunforsvar og, hos pattedyr, kreft, skriver Anja Riise, som ønsker norske barn en giftfri hverdag.  Foto: Frank May / NTB scanpix

leserbrev

Vi i Framtiden i våre hender fikk nylig Institutt for vannforskning til å sjekke barneprodukter for fluorkarboner. Instituttet fant dem i 9 av 10 produkter.

Forskning viser at varig eksponering for disse miljøgiftene, kan gi barnløshet, leverskader, sviktende immunforsvar og, hos pattedyr, kreft. Barn er ekstra sårbare. Helly Hansens regnbukse inneholdt skyhøye nivåer av fluorkarboner. Hadde stoffene vært av samme type som fluorkarbonene som blir forbudt i EU fra 2020, ville de ligget 1.600 ganger over grenseverdiene. Coop Friends parkdress er merket «fluorfri», selv om den rommer store mengder fluor. Kundene villedes.

Selv om vi nok ikke trenger frykte enkeltprodukter, bør vi alle bekymre oss for den totale miljøgiftmengden vi omgir oss med. Vitenskapen vet ikke nok om hva dette betyr for helsa. Fremtiden er fluorfri. Men mens vi venter på et mulig EU-forbud, må norske politikere innføre avgifter på miljøgifter. Det vil gi Coop, Helly Hanssen og andre en nødvendig dytt.


Giftstoff funnet i matemballasje

Oslo (NTB): Forbrukerrådet er bekymret over at det er funnet en miljøgift i matemballasje, og krever forbud mot giftstoffet.