Tirsdag 5. juni hadde FIN et innlegg om tilskuddet kommunen gir til de som vil bygge bolig i kommunen, etter at en tilleggsbevillingssak var drøftet i formannskapet.

Avisa gjengir Gemert som uttaler følgende: - ”Tilskuddet kan være avgjørende når unge velger å bosette seg i Lyngen. Rådmannen har gjort total feilvurdering ved å bruke 2018-midler i 2017(min utheving), sier varaordfører Line van Gemert.”

Som saksbehandler i kommunen siden 2016 på tilskuddsordningen, må jeg komme med fakta i denne saken:

Lyngen kommune har siden 2016 vedtatt 1 million kroner årlig som skal gis som tilskudd til boligbygging i kommunen. Størrelsen på hvert tilskudd er satt til 200 000, evt. 250 000 kroner dersom boligen bygges med utleiemulighet.

Prinsippet som lå til grunn for saksbehandlingen var ” først til mølla”. I desember 2017 vedtok kommunestyret nye retningslinjer for saksbehandlingen – bl. a at søknadsfristen heretter skulle være 1. mai.

Det har vært stor interesse for tilskuddsordningen, og allerede 1.11.2017 var det fattet 5 positive vedtak for 2018. På grunn av at noen har kjøpt bolig – og andre grunner – hadde 3 stk sagt fra seg tilsagnet om tilskudd, var det pr. budsjett 600 000 – tre tilskudd igjen til fordeling.

Pr.1 mai var det kommet inn 14 saker til behandling, og følgelig fikk 3 innvilget sin søknad, mens de øvrige 11 fikk avslag ut fra at potten var tom. Rådmannen har vært orientert om dette, og han fremmet forslag til formannskapet om at de øvrige 11 skulle få tilskudd på lik linje med de øvrige.

Jeg har forstått av dagens reportasje i FIN at det er blitt innvilget 2,2 mill (jfr. innstillingen fra rådmannen), og saken skal til sluttbehandling i kommunestyret 14.06.

Den 23.05 sender Line van Gemert mail til rådmann med kopi bl. a til ordfører og undertegnede, hvor hun ønsker svar på om ”rådmann har gått ut over sine fullmakter og fattet vedtak utover de politiske retningslinjene og gjort tildelinger av årets budsjettmidler tilskudd boligbygging , før fristens utløp 1.5.18”

Jeg sender umiddelbart mail til rådmannen hvor jeg skriver:

”Alle vedtak for 2018 ble fattet i 2017. Siste vedtak 01.11.17. Har selvfølgelig kopi av alle søknader og svar.”

Alle tilskuddsvedtakene for 2018 ble altså fattet før de nye retningslinjene ble vedtatt av kommunestyret i desember 2017.

Så langt fakta.

Dette ble presentert for formannskapet 31.05.

Så hvordan Line van Gemert kan påstå det hun gjør, ifølge avisa, fremstår som underlig. Hva er din agenda Gemert?

Og – ikke minst: Hva slags agenda har FIN når de ikke føyer til faktaopplysning at rådmannen har gjengitt fakta som beskrevet ovenfor? Det står ingenting i avisa om at rådmannen orienterte formannskapet om fakta i saken.