Flere enn 160.000 mennesker jobber innenfor reiselivsnæringen. Derfor er nettopp reiseliv en viktig satsing for regjeringen, og derfor er det veldig gode nyheter at det går mot nok en ny rekordsommer for norsk reiseliv.

For femte år på rad ligger det an til en økning i antall turister som skal besøke norske byer, fjell og fjorder, og godt over halvparten av reiselivsaktørene forventer en bedre sommersesong i år enn i fjor, ifølge en ny undersøkelse fra Innovasjon Norge. Prognosene er særlig gode for turister fra Sverige, Tyskland og USA, som er de viktigste markedene for reiselivet.

Godt over halvparten av reiselivsaktørene forventer en bedre sommersesong i år enn i fjor, ifølge en ny undersøkelse fra Innovasjon Norge. Prognosene er særlig gode for turister fra Sverige, Tyskland og USA, som er de viktigste markedene for reiselivet.

Sommerprognosene fra Innovasjon Norge er gode nyheter for norsk reiseliv, norsk økonomi og norske arbeidsplasser.

Norge har de aller beste forutsetninger for å være blant verdens fremste reisemål. Som reiselivsnasjon kan vi by på en god blanding av spektakulær natur, spennende byer og annerledes kultur- og matopplevelser.

Troms står i sentrum for den kraftige tilstrømmingen av besøkende til Nord-Norge de siste årene. Nordlyset trekker på vinterstid og midnattssola på sommeren, men i tillegg byr fylket på attraksjoner som Fjellheisen i Tromsø, opplevelsessenteret Polaria og Ishavskatedralen. Disse tilbudene komplementeres av hvalsafari, Festspillene i Nord-Norge, filmfestivaler, for å nevne noen. På sommeren tilbys opplevelser som kan nytes til alle døgnets tider, som byvandring i Tromsø eller sykkelturer langs veier og i terreng. Dette har de siste årene bidratt til økt verdiskaping og flere arbeidsplasser lokalt. Lyngenfjordregionen ble i år tildelt Merket for bærekraftig reisemål, som følge av sin innsats for å skape et reisemål basert på grønne og ansvarlige valg lokalt.

Å bevare både regionens og Norges kvaliteter som reisemål er viktig for oss alle. Vi må derfor ta bærekraftig reiseliv på alvor. Her skal regjeringen gjøre sitt, men målet oppnår vi i hovedsak gjennom tiltak i og av reiselivsnæringen selv.

Og selv om vårt vakre land er et attraktivt reisemål, kan vi ikke ligge på latsiden. For å sikre fortsatt vekst, må regjeringen, lokale myndigheter og næringslivet jobbe sammen.

Vi må enes om hvor vi vil, og hvordan vi skal få det til. Et viktig spørsmål er hvordan vi sikrer at turistene vil betale for attraktive norske reiselivsprodukter i våre byer og bygder. Videre må vi sørge for at turistene kommer tilbake. Og sist, men ikke minst, må vi legge godt til rette for bærekraftig turisme.

Viljen til å lykkes med dette er stor fra regjeringens side. Sammen med reiselivsnæringen er jeg derfor optimistisk og tror på enda flere rekorder for norsk reiseliv i årene som kommer.