Nå til høsten trer den nye barnehageloven i kraft. For første gang får vi fastsatt en minimumsbemanning for barnehagene våre. I tillegg økes andelen med pedagogisk bakgrunn, og opptrappingen mot 50 % er godt i gang med Høyre i Kunnskapsdepartementet.

For snart ett år siden trådte rammeplanen for barnehagene i kraft. Denne nye «grunnloven» for barnehagene sikret et felles minimum av innhold og kvalitet som vi foreldre kan forvente av vår barnehage. Gjennom statsbudsjettet er det satt av midler til opptrapping av pedagogtetthet, til satsing på kvalitetsutvikling, til videreutdanning av de ansatte og flere ressurser for å sikre bedre overgang fra barnehage til barneskolen. I sum har vi satset solid på kvalitet og innhold, slik at barnehagen kan bidra til tidlig innsats og gi alle barna våre et godt påfyll tidlig i livet. Barnehagene skal fungere som et godt sted for personlig og sosial utvikling, få til læring gjennom lek og slik bidra til at alle barn har et likere utgangspunkt når man skal ta fatt på barneskolen.

I et tidligere innlegg skrevet av Senterpartiets stortingsrepresentant Marit K. Strand rettes kritikk mot satsingene til regjeringen, og det settes frem en rekke feilaktige påstander om hvordan disse nye kravene vil slå ut.

Strand mener finansieringsordningen og overgangsperioden på ett år vil skape A- og B-barnehager. Her tar hun helt feil. Denne forskjellen eksisterer jo allerede.

Nå som den nye loven trer i kraft motvirker vi nettopp dette. Ved å stille krav til bemanningen og innhold vil over hver fjerde barnehage måtte ta grep for et løft og øke bemanningen. Vi tar høyde for at ansettelser og tilpassinger til nye krav gjøres blant et mangfold av barnehager. Derfor innføres en overgangsordning på ett år. Vi strammer inn på krav til stedlig leder og vikarbruk, og ved behandlingen av loven i Stortinget har vi bedt regjeringen se på et uavhengig tilsynssystem som ivaretar at både kommunale og private barnehager holder den kvaliteten som ønsker. I årets reviderte nasjonalbudsjett er det også lagt inn 100 millioner ekstra for å bidra til overgangen med nye krav, og regjeringen ser nå på midlertidige beregningsmodeller som skal redusere det 2-årige etterslepet som private barnehager mottar tilskudd på bakgrunn av. I tillegg følger regjeringen opp en rapport som ser på finansieringen av hele barnehagesektoren. I sum tar vi dermed høyde for mangfoldet, har fokus på kvalitet og innhold, samt ivaretar at pengene som brukes går til barna våre.

Jeg er stolt over at Høyre på få år i regjering har fått til mange kraftfulle satsinger som vil bedre barnehagehverdagen til våre barn og som gir en økt trygghet til oss foreldre. Tidlig innsats gir barna våre en bedre start på livet.