Finland vært nære naboland tilbyr utvikling innen turisme. Vil Nord-Troms regionen se og drømme?

Kommunene rett over grensa til Nord-Troms har nå en formidabel vekst innen turisme. Har kommunene i Nord-Troms sett dette? Forstår de hva dette kan bety for ny næringsutvikling?

Finavia motsvarende Avinor vil investere rundt 522 millioner kroner i flyplassene i Rovaniemi, Kittilä og Ivalo. Hvis dette skulle ha vært en norsk investering må vi sette til minst 1/3. Investeringen vil da være nærmere 700 millioner kroner. Flyplassen i Kittilä vil få plass for 7 fly parkeringer mot 4 i dag. Flyplassens ankomst og utreise hall vil økes med 1000 kvadratmeter.

Det er også planer om oppgradering av flyplassen utenfor Hätta. Antall reisende i 2017 var rundt 25.500 over Hätta. I vintersesongen 2018 har antall turister over flyplassene i Kittilä, Ivalo økt mellom 14-21 % fra året før. I Enontekiö er økningen på hele 253 %

Det har ikke vært investert noe større innen turismen i hele Lapplands län siden 2010. Kineserne bygger nå et stort hotell nær Julenisseland utenfor Rovaniemi.  Julenisselandet får rundt 700.000 brev i året fra barn i omtrent 190 land og titalls tusen besøkere i året.

Veksten innen turisme har gjort at innbyggertallene i Enontekiö og Kittilä vokser. I Muonio holder innbyggertallet seg på samme nivå som tidligere år. Tilsammen har de 3 kommunene ca. 10.620 innbyggere. Halvarten av Finlands 5,5 millioner innbyggere bor sør for Tammerfors, eller 2 timer nord for Helsingfors med bil eller tog.

Enontekiö satser nå stort på turisme

Enontekiö rett over grensen til Nordreisa, Kåfjord og Storfjord har nå 1.906 innbyggere. Kommunen er Finlands 3 største i areal og har 3 fast ansatte innen bedriftsetableringer og markedsføring.  I tillegg kommer ansatte på et regionalt nivå og i Lapplands län. Dette motsvarer at Nordreisa kommune må ha minst 10 ansatte bare innen bedriftsetableringer og markedsføring av kommunen.

De fleste turistene kommer fra Storbritannia, øvrige Europa og Asiatiske land.

Hvem er de nye innbyggerne i nevnte kommuner?

Unge mennesker både fra Finland og ande europeiske land ser store muligheter til spennende jobber innen turisme. De får utvikle sine kunnskaper, lære nytt og bruke alle de språk de har lært.  Det har blitt populært å komme til Kittilä, Enontekiö eller Muonio for å jobbe og lære seg nytt. Samtidig får de nye og spennende opplevelser.

Det er mangel på personal som kokker og innen omsorg, slik vi har det i Nord-Troms.

Spesielt vokser interessen for Nordområdene blant de superrike og kjendiser. Finsk media kan fra måned til måned skrive om Beckham eller Hollywood skuespillere som besøker Kittilä eller andre områder i Nord-Finland. Nå skal Trump og Putin treffes i Helsingfors/Helsinki 16.juli. Dette er stor gratisreklame for finsk turistnæring. Nyheten vil spre seg over hele verden med bilder.

Det er nå Finland som bestemmer eventuelt samarbeid og på hvilke premisser over grensa til Norge.  Storfjord er med på utviklingen og tilbyr isbading i Lyngenfjorden og sauna for turistene fra finsk side. Turistene som vil oppleve hav, fiske og/eller Nordlys mens de er i Nord-Finland får ikke disse opplevelsene?

Er det fordommer eller mangel på interesse og tiltak, som gjør at et samarbeid over grensen nesten er ikke eksisterende i Nord-Troms? Med intereg løyper er mye lagt til rette for hundespann, reinraider, skuter og ski gåing over grensa til Nordreisa og Kåfjord. Det er tatt i bruk elektriske skutere for mindre forurensing. Lynx skuterfabrikk holder til i Rovaniemi.