MENINGER:

Forby salg av mat med tap

Anja Bakken Riise. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix 

leserbrev

Tørke har satt mange bønder ut av spill i Sørøst-Norge. Årets kornavling kan bli halvert. Tørke og flom vil ramme landbruket hyppigere, hvis ikke klimagassutslippene brått går ned.

Å redusere kjøttforbruket vil være det mest effektive klimatiltaket i landbruket. Men ikke ett eneste viktig politisk vedtak de siste åra bidrar til lavere kjøttforbruk.

Et forbud mot salg av mat med tap, vil være et gjennomførbart og effektivt tiltak. Hvorfor? For å lokke kunder fra konkurrentene, kutter i dag butikkene kjøttprisen til langt under innkjøpspris. Sånn bidrar de til et kunstig høyt kjøttforbruk. Verken for butikkene, folks helse, klimaet eller for produsentene er den lave lokkeprisen et gode. Lav pris gjør det vanskeligere for bonden å drive lønnsomt. Vi bør betale det maten er verdt.

Så derfor bør du, landbruksminister Jon Georg Dale, jobbe for et forbud mot salg av mat med tap.