Kriminaliser USA – ikke Wikileaks

Det er de kriminelle som må straffes, ikke varslerne, mener redaktør.

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange i 2011. Nå avhenger skjebnen hans i stor grad av hvilket land han blir utlevert til, han er anklaget for lovbrudd i USA og Sverige. Arkivfoto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix  Foto: Matt Dunham

leserbrev

Den ulovlige og uverdige arrestasjonen av WikiLeaks leder, Julian Assange, har demonstrert for verden at varslere og gravejournalister som avdekker myndighetenes og NATOs skjulte og ofte kriminelle agenda ikke har noen reell beskyttelse. Tvert i mot - de risikerer grov forfølgelse på konstruert grunnlag. Dette er en hån mot de rettsprinsipper Vesten påberoper seg og belærer ikke-vestlige stater om.

Avsløringene fra Wikileaks har gitt et usminket bilde av den brutale krigføringen i Irak og Afghanistan. Gjennom disse lekkasjene ble ikke minst de omfattende sivile tapene kjent for omverdene».

Også USAs undergraving av regjeringer i som i Ukraina, Venezuela og Syria er bevist.  Assange har levert dokumentasjoner for USA kriminelle handlinger ellers som ulovlig overvåking av høytstående politikere i verden, bl.a. Erna Solberg, Angela Merkel, i Tyskland, Justin Rudeau i Canada og flere av lederen i EU.

Frihetens redakjson er enig med Norske PEN som sier at alle medier, spesielt de som i en lang periode selv publiserte en rekke avsløringer takket være Wikileaks-lekkasjer, må nå stå opp og forsvare Julian Assange mot en rettsprosess som kan bli et alvorlig angrep på ytringsfriheten, mener Norsk PEN. Det er de kriminelle som må straffes; ikke varslerne.


Trump markerer distanse til WikiLeaks etter å ha hyllet dem i valgkampen

- Jeg vet ingenting om WikiLeaks, sier USAs president Donald Trump etter pågripelsen av Julian Assange. Under 2016-valgkampen sa Trump: - Jeg elsker WikiLeaks.